O nama

Pravo na grad je udruga koja djeluje protiv privatizacije i prekomjerne ekonomske eksploatacije javnih i zajedni─Źkih dobara te prostora, s posebnim naglaskom na pitanja sudjelovanja gra─Ĺana i organiziranog civilnog dru┼ítva u upravljanju javnim dobrima.

Udruga je izrasla iz vi┼íegodi┼ínje kampanje i inicijative pokrenute od strane organizacija nezavisne kulture i mladih koje su zajedni─Źki sa Zelenom akcijom zapo─Źele s javnim djelovanjem protiv devastacije javnog prostora u Zagrebu, a prije svega izgradnje shopping centra i javne gara┼że Hoto grupe u unutra┼ínjosti bloka na Cvjetnom trgu.

Kampanja za Cvjetni trg i Var┼íavsku ulicu, koja je trajala od 2006. do 2011., kroz svoju je vidljivost i javni zna─Źaj profilirala Pravo na grad kao jednog od zna─Źajnijih civilnodru┼ítvenih aktera koji zagovaraju o─Źuvanje javnog prostora i gra─Ĺansko sudjelovanje u odlukama o prostoru, a 2009. je zbog potrebe za daljnjim unaprije─Ĺenjem djelovanja osnovana kao formalna udruga gra─Ĺana.

Paralelno s kampanjom u Zagrebu, a naro─Źito nakon njenog zavr┼íetka, Pravo na grad se fokusira na povezivanje razli─Źitih lokalnih borbi vezanih za prostorna pitanja na nacionalnoj razini, pokazuju─çi kako su Var┼íavska i Cvjetni trg samo jedan od slu─Źajeva. Temelji za ovaj smjer djelovanja postavljeni su ve─ç 2007. pokretanjem Nacionalnog foruma za prostor, neformalne platforme aktivista i stru─Źnjaka koji se bave prostorom. Pored toga Pravo na grad je od samog po─Źetka pru┼żilo logisti─Źku i organizacijsku potporu inicijativi Sr─Ĺ je na┼í!

Zaklju─Źiv┼íi kako je pored rada na konkretnim slu─Źajevima potrebno prona─çi druge razine javnog djelovanja u posljednje dvije godine odlu─Źili smo suradnju razviti prema ┼íirim dru┼ítvenim ciljevima i koalicijama koje ─çe oja─Źati gra─Ĺanski anga┼żman i pridonijeti demokratizaciji naspram dominantnih ekonomskih i politi─Źkih procesa. Stoga smo, nastavljaju─çi djelovati i na pitanjima prostorne pravde, fokus djelovanja pro┼íirili i na izgradnju okvira za za┼ítitu javnih dobara, javnih usluga i javne infrastrukture. Prvi korak pritom je izgradnja ┼íire koalicije sa sindikatima, radni─Źkim organizacijama i civilnodru┼ítvenim inicijativama koje se bave pitanjima rada, socijalne sigurnosti i javnog sektora, kako bismo se zajedno suprotstavili najavljenim procesima monetizacije, liberalizacije i privatizacije. Pro┼íav┼íi ovaj razvojni proces Pravo na grad danas ima ─Źetiri paralelna aspekta djelovanja: a) (su)organizacija kampanja; b) pru┼żanje stru─Źne pomo─çi lokalnim borbama u razvoju i provedbi njihovih kampanja, orijentaciji u zakonodavnom i prostorno-regulatornom okviru i povezivanju s drugim dru┼ítvenim akterima koji im mogu pomo─çi u kampanji; c) umre┼żavanje lokalnih i nacionalnih inicijativa u borbi za prostornu pravdu, izgradnja partnerstava unutar i izvan civilnodru┼ítvenog polja i takti─Źkih platformi; d) prikupljanje i diseminacija stru─Źnog znanja i iskustava iz prakse o procesima dru┼ítveno-ekonomske transformacije koje se ti─Źu javnih dobara, javnih usluga i javne infrastrukture. Kroz te aspekte prepli─çu se interventni, akcijski i kampanjski karakter djelovanja uvjetovan dinami─Źkim karakterom promjena u dru┼ítveno-politi─Źkom kontekstu koje iziskuju urgentnu i specifi─Źnu reakciju, a s druge strane projektni karakter djelovanja koji primarno razvija i ja─Źa organizacijsku bazu potrebnu za uspje┼ínu provedbu kampanja.

IZVJEŠTAJI

Financijski i operativni plan za 2021. 

Godišnji financijski izvještaj za 2020. godinu +Izvještaj o radu za 2020. godinu

Godišnji izvještaj o radu za 2019. + Revizijski uvid u financijski izvještaj za 2019. + Financijski izvještaji dostupni u Registru neprofitnih organizacija


Godišnji izvještaj o radu za 2018. Financijski izvještaji dostupni u Registru neprofitnih organizacija

Godišnji izvještaj o radu za 2017. Financijski izvještaji dostupni u Registru neprofitnih organizacija

Godišnji izvještaj o radu za 2016. Financijski izvještaji dostupni u Registru neprofitnih organizacija

Financijski izvještaj za 2015. + Revizijski uvid u financijski izvještaj za 2015. + Godišnji izvještaj o radu za 2015.

Financijski izvještaj za 2014.

Financijski izvještaj za 2013.

Financijski izvještaj za 2012.

Financijski izvještaj za 2011.

Financijski izvještaj za 2010.

Financijski izvještaj za 2009.

Povratak natrag