Srđ je naš!

Srđ je naš!

Inicijativa građana protiv apartmanizacije Srđa u suradnji sa dubrovačkim udrugama, Pravom na grad i Zelenom Akcijom formirana je kako bi ukazala na prepuštanje posljednjeg strateškog prostora grada Dubrovnika privatnom interesu pod krinkom razvoja golf projekta.

Na poziv dubrovačkih udruga koje se suprostavljaju projektu apartmanizacije Srđa, inicijativi građana Srđ je naš!, 2010. godine priključili su se aktivisti Prava na grad i Zelene akcije. 
Pokušavajući prokrijumčariti privatni interes apartmanizacije kroz javni projekt razvoja golfskih terena na Srđu, inicijativa je ukazala na seriju pogodovanja privatnom kapitalu gradskih i državnih institucija.

Počevši sa analizom predloženog Urbanističkog plana uređenja (UPU) Srđ 2010. godine koji je uključivao izgradnju i prodaju 268 vila i 1600 kreveta u apartmanima na površini od 310 ha Srđa, inicijativa je ukazala na predimenzioniranost planiranog naselja koje je tobože trebalo biti tek prateći sadržaj rekreacijskoj funkciji. Takvim planom se posljednji strateški prostor Grada potreban građanima Dubrovnika za sadržaje koje u stiješnjenom gradu nedostaju, planiralo prepustiti isključivo interesu pojedinca željnog brze zarade od prodaje vila i apartmana.

Kampanja je ovim slučajem ukazivala na štetnost Zakona o igralištima za golf koji je 2011. godine i stavljen van snage. 2013. godine organizirano je prikupljanje potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma u Dubrovniku o pitanju apartmanizacije Srđa. U prikupljanje potpisa krenulo se u trenutku kad je referendum kao instrument bio još relativno nepopularan, naročito na lokalnoj razini, zbog izričito restriktivnih uvjeta za njegovo raspisivanje na zahtjev građana. Unatoč tim ograničenjima Inicijativa Srđ je naš! uspješno je prikupila potrebne potpise te je zahvaljujući tome rapisan jedan od prvih referenduma na zahtjev građana u Republici Hrvatskoj. Iako nije bio zakonski obvezujući referendum je pokazao prevladavajuće protivljenje lokalne zajednice predloženom projektu (84,15% protiv projekta od 31,5% izašlih birača). Unatoč rezultatima referenduma i očitom protivljenju lokalne zajednice projekt je nastavljen te su u 2013. godini usvojene odluke bitne za njegov nastavak – rješenje o prihvaljivosti za okoliš i urbanistički plan uređenja.

Uz pomoć Zelene akcije, inicijativa Srđ je naš! osporila je zakonitost rješenja o prihvatljivosti za okoliš (2016. godine) te nastavlja s pravnom bitkom radi konačnog zaustavljanja ovog štetnog projekta.