Bandi─çu, vrati pare! Novi prosvjed na balkonima i prozorima (24.4. u 19h)

Udruge pozivaju gra─Ĺanke i gra─Ĺane Zagreba na novi prosvjed protiv Bandi─ça na balkonima i prozorima stanova i ku─ça u petak, 24. travnja u 19:00 sati. 

Organizatori, Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad, ovaj su prosvjed nazvali ÔÇ×Bandi─çu, vrati pareÔÇť, stavljaju─çi fokus na gradona─Źelnikovo rasipanje gradskog novca na mutne i nepotrebne, ─Źesto i prepla─çene poslove. Time je Bandi─ç doveo Zagreb u nikad gore financijsko stanje, upravo u najgoroj kriznoj situaciji s kojom se dana┼ínja generacija susrela. Udruge isti─Źu kako je svaki dan Bandi─çeve vladavine dodatan financijski i dru┼ítveni tro┼íak za sve stanovnike glavnog grada te kako je Zagrebu kona─Źno nu┼żno novo vodstvo koje ─çe uva┼żavati stavove javnosti i stru─Źnjaka i raditi na zadovoljenju njihovih stvarnih potreba.

Gra─Ĺanke i gra─Ĺani Zagreba pro┼ílog su petka u velikom broju iza┼íli na svoje prozore i balkone i jo┼í glasnije i bu─Źnije nego prvi put pokazali da nisu zadovoljni na─Źinom na koji Bandi─ç u suradnji s HDZ-om upravlja na┼íim gradom, osobito sada kada smo pogo─Ĺeni dvjema krizama. Iz dana u dan sve je o─Źitiji posvema┼ínji kaos u saniranju ┼ítete nakon potresa kao i ─Źinjenica da ova nesposobna vlast u mjesec dana nije bila u stanju sustavno provesti niti najosnovnije korake u sanaciji. Zbog njihovog neznanja i nebrige, ─Źak se i oni gra─Ĺani koji nemaju velike ┼ítete ne mogu vratiti u svoje domove niti sami zapo─Źeti obnovu jer nemaju jasne upute ┼íto i kako trebaju raditi.

Sve to doga─Ĺa se u gradu gdje gradona─Źelnik upravlja s oko 12 milijardi kuna godi┼ínje, dok dijelovi grada i dalje nemaju ni osnovni komunalni standard, a brojne su ulice ─Źesto zatrpane sme─çem. Zato se ovim prosvjedom poru─Źuje: Gradona─Źelni─Źe, vrati nam na┼íe pare! 

Iz dana u dan sve je vi┼íe objava kako se nenamjenski tro┼íio novac kojeg su gra─Ĺani povjerili izabranoj vlasti da njime upravlja na dobrobit svih. Prora─Źunske zalihe namijenjene za slu─Źaj elementarne nepogode godinama su se tro┼íile za financiranje manifestacija  raznih udruga, vrlo ─Źesto politi─Źki ili interesno povezanih s gradona─Źelnikom na ┼íto je upozoravala i dr┼żavna revizija. Putem netransparentne javne nabave namje┼ítali su se poslovi kumovimai i prijateljima, usred krize planiralo se uskr┼ínje ukra┼íavanje grada pa se pod pritiskom javnosti od toga odustalo, a gradski novac dodjeljivao se odabranim akademicima – redom ─Źlanovima Bandi─çeve stranke – za neke maglovite projekte.

Gra─Ĺanima je toga dosta. Ovim prosvjedima ne pristaju ni na to da policija legitimno pravo na iskazivanje nezadovoljstva naziva reme─çenjem javnog reda i mira te da se ponovno poku┼íava uti┼íati glas gra─Ĺana i gra─Ĺanki. Pro┼ílog petka stanovnici Zagreba pokazali su da se takvih ÔÇ×upozorenjaÔÇť ne boje, a pokazat ─çe to opet. 

Povratak natrag