─îetiri zahtjeva za sigurnost doma tijekom krize

Potpi┼íite apel koji smo u formi otvorenog pisma odaslali Vladi RH i jedinicama lokalne samouprave, a u kojem navodimo 4 zahtjeva za sigurnost doma u vrijeme krize i tra┼żimo da se:

1. Hitnom mjerom uspostavi moratorij na sve delo┼żacije i ovrhe koje mogu dovesti do gubitka jedinog doma

2. Nalo┼żi bankama, po uzoru na Italiju i ┼ápanjolsku, da omogu─çe moratorij (bez penala) na otplatu stambenih kredita na jedini dom dok traje izvanredno stanje zbog epidemije

3. Hitnom mjerom oslobode plaćanja najamnine za jedini stan sve koji su uslijed širenja epidemije izgubili ili su im smanjena primanja i

4. Hitno organizira smještaj beskućnika u praznim javnim stanovima u vlasništvu lokalnih samouprava i Republike Hrvatske

Hrvatska je prvak Europe po kratkoro─Źnim ugovorima o radu do tri mjeseca, a mnogi svoja mjese─Źna primanja ostvaruju kroz razli─Źite oblike samozapo┼íljavanja, ┼íto naj─Źe┼í─çe zna─Źi da nemaju stalna primanja ve─ç ovise o povremenim projektima, narud┼żbama i poslovima koji se u velikom broju otkazuju. Gubitak dohotka zbog otkazivanja projekata, poslova, kao i boravka u nu┼żnoj izolaciji sa smanjenim ili nikakvim primanjima za sve koji ne mogu obavljati svoj posao od doma, bitno ─çe utjecati na mogu─çnost pla─çanja tro┼íkova stanovanja. Iz perspektive javnog zdravlja nedopustivo je da ljudi moraju birati izme─Ĺu zadr┼żavanja doma i vlastitog, pa tako i zdravlja drugih.

Pored tro┼íkova stanovanja koji mnoge sprje─Źavaju da se u ovom trenutku posvete prvo vlastitom zdravlju, podsje─çamo i na one najugro┼żenije – ljude bez krova nad glavom kojima hitnom mjerom treba osigurati smje┼ítaj. Samo je u Zagrebu prema podacima Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu preko 500 praznih stanova kojima upravlja Grad, a ako se tome pridoda broj stanova u dr┼żavnom vlasni┼ítvu, zasigurno se radi o dostatnim resursima.

Apeliramo da se po uzoru na uspje┼ían projekt koji se provodi diljem svijeta, Housing first, hitnom mjerom u ove stambene jedinice smjeste najranjivije skupine u na┼íim gradovima. S obzirom na to da prema podacima kojima raspola┼że Hrvatska mre┼ża za besku─çnike na ulicama Hrvatske ┼żivi oko 2000 ljudi, sigurni smo da lokalne samouprave i dr┼żava imaju vi┼íe nego dovoljno resursa da rije┼íe ovo goru─çe pitanje.

Budu─çi da znamo da se kriza koju je izazvala svjetska pandemija mo┼że ubla┼żiti samo smanjivanjem socijalnih kontakata, izolacijom i pravilnom higijenom, jedan od prvih koraka koje dr┼żava i gradovi moraju poduzeti je omogu─çiti svima koji ┼żive u Hrvatskoj sigurnost doma. To podrazumijeva ne samo zaklon od zaraze, ve─ç sigurnost da gubitak poslova i smanjenje dohotka ne─çe rezultirati gubitkom doma ili dubljim zadu┼żivanjem.

Ovim putem apeliramo na lokalne samouprave i Vladu RH da osiguraju sigurnost doma i time povećaju šanse za suzbijanje pandemije.

Povratak natrag