Kako stanuju Romi u Hrvatskoj?

Kako stanuju Romi u Hrvatskoj?

Autori: Iva Marčetić, Antonija Komazlić, Nikola Zdunić

Sa Sinišom Senadom Musićem i Marinom Horvat iz Romske organizacije mladih Hrvatske razgovaramo o stambenim potrebama i stambenim pravima Roma i Romkinja u Hrvatskoj.

Kada govorimo o stambenim politikama, potom i ostalim problemima s kojima se svakodnevno suočavamo u urbanim sredinama, naše referentno polje najčešće se završava tamo gdje počinje segregacija u našim gradovima. Iako stambeni troškovi za većinu stanovništva predstavljaju izdatak koji vodi u stanje konstantnog stresa, a potom i stambene neizvjesnosti, za mnoge naše sugrađane i sugrađanke stambeno tržište je nešto čemu ne mogu ni pristupiti, a stambene politike kroje se mimo njihovih potreba. Kako je to opisala bivša UN-ova izvjestiteljica za adekvatno stanovanje Raquel Rolnik, uvjeti stanovanja romske nacionalne manjine u gradovima Hrvatske prikaz su najveće razine siromaštva koju je izvjestiteljica imala prilike vidjeti u našoj zemlji.

Romi u Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva žive u segregiranim i marginaliziranim područjima, što potvrđuju i recentna istraživanja o socijalnoj integraciji pripadnika romske nacionalne manjine, fokusirana na područje stanovanja, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Na stambenom tržištu suočeni su s višestrukom diskriminacijom, dok ih u stambenim politikama na koje se izdvajaju najveća sredstva, poput subvencije kredita, niti nema. Postavlja se stoga pitanje kako usmjeriti stambene i ostale urbane politike prema razvoju sustava koji podržava unapređenje stambenog standarda Roma i Romkinja u Hrvatskoj.

O tome u četvrtoj epizodi podcasta Pravo na grad razgovaramo sa Sinišom Senadom Musićem i Marinom Horvat iz Romske organizacije mladih Hrvatske, koji su s nama podijelili uvide o uvjetima života u romskim naseljima Hrvatske, pojasnili na koji način stambeni uvjeti određuju životne perspektive pripadnika romske zajednice i kakve javne politike bi mogle unaprijediti postojeće stanje i osigurati veći stupanj integracije Roma i Romkinja u društvo.

Emisiju su uredili Iva Marčetić, Antonija Komazlić i Nikola Zdunić, snimila ju je Barbara Radelja, a tonski obradio Marko Levanić.

https://www.kulturpunkt.hr/content/pravo-na-grad-kako-stanuju-romi-u-hrvatskoj