Podstanarstvo

Podstanarstvo

Autori: Iva Marčetić, Nikola Zdunić, Antonija Komazlić

U drugoj epizodi podcasta govorimo o tome zašto je status podstanara u Hrvatskoj toliko prekaran i kako se može mijenjati kroz aktivističke prakse, ali i institucije.

Iako se u posljednjih 30 godina postotak onih koji u nekom periodu života stambeno pitanje rješavaju najmom na tržištu sustavno povećava, državne politike i dalje validiraju privatno vlasništvo kao jedini status koji osigurava sigurnost stanovanja. Zakon o najmu stanova zastario je i ne rješava brojne probleme s kojima se podstanari susreću, a loše dizajnirane mjere i pogrešno skrojene stambene politike njihov i ovako prekaran položaj čine još nesigurnijim.

Umjesto da svojim propisima štiti one koji stanuju u unajmljenim stanovima, sve dosadašnje vlade svoje su napore usmjerile u razvijanje i poticanje tržišta nekretnina, a za razvoj tog tržišta sigurnost najmoprimaca predstavlja tek smetnju. Točnije, svima koji se nisu ukrcali na vlak privatnog vlasništva nad stambenim prostorom država, prema riječima Ade Colau, poručuje: “Tko god nije kupio stan glup je, a tko god još uvijek renta – siromašan je.”

O tome zašto je status podstanara do te mjere prekaran i može li se aktivističkim djelovanjem utjecati na promjenu smjera stambenih politika u Hrvatskoj Iva Marčetić i Nikola Zdunić razgovaraju sa saborskom zastupnicom Sandrom Benčić i Antonijom Komazlić iz Prava na grad, koja na društvenim mrežama vodi grupu Podstanari za podstanare. Emisiju je snimio i obradio Marko Levanić.

https://www.kulturpunkt.hr/content/pravo-na-grad-podstanarstvo