Pushback Talks

Pushback Talks

Autor: WG Film

Prenosimo epizodu podcasta Pushback Talks, u kojoj s redateljem i protagonistkinjom filma Push o lokalnoj stambenoj problematici razgovara Iva Marčetić.

Švedski dokumentarist Fredrik Gertten trebao je sa svojim filmom Push (Izbačeni) stići u Hrvatsku još u veljači prošle godine, no pandemija je pomrsila planove i odgodila taj posjet sve do svibnja 2021. U pravo vrijeme, moglo bi se reći, s obzirom na predstojeće lokalne izbore i činjenicu da se Gertten u svome filmu bavi pitanjem načina na koji se mijenjaju naši gradovi i, još važnije, za koga u njima više nema mjesta.

Push prati Leilani Farhu, kanadsku odvjetnicu i tadašnju posebnu izvjestiteljicu UN-a koja na svjetskoj turneji pokušava upozoriti na problematiku sve skupljeg troška stanovanja koje postaje nepriuštivo za sve veći broj ljudi. Točnije, njih 1,8 milijardi diljem svijeta koji žive u neprihvatljivim stambenim uvjetima ili na ulici. Ovakvu nezapamćenu stambenu krizu ne uzrokuju nestašica resursa ili ekonomski pad, već upravo ekonomska ekspanzija, financijalizacija stanovanja i deregulacija koja ljudske živote i sigurnost prepušta u ruke nezasitnih investitora.  

S obzirom na to da je riječ o gorućoj globalnoj temi, Fredrik i Leilani nastavili su je zajednički istraživati u podcastu Pushback Talks, u kojem raspravljaju o problemima stanovanja koji se na specifične načine prelamaju u različitim djelovima svijeta. Najnovija epizoda podcasta bavi se upravo hrvatskim slučajem, a po prvi put je snimljena uživo, nakon projekcije filma Push u zagrebačkom Dokukinu KIC. Kroz razgovor s aktivistkinjom i članicom Prava na grad Ivom Marčetić, Leila i Fredrik dobili su dublji uvid u specifičnosti stambene problematike u Zagrebu i Hrvatskoj, koja za razliku od drugih zemalja još uvijek nema toliki problem velikih privatnih investitora i posjednika, ali ima jednu od najnižih stopa stanova u javnom vlasništvu – njih tek 2 posto.

No i bez velikih korporacija koje gomilaju vlasništvo nad stambenim prostorom, korištenje nekretnina kao financijskog kapitala utječe na vrijednost stanova i rezultira sve većim istiskanjem lokalnog stanovništva na rubove grada. Tim trendovima već godinama kumuje porast broja stanova namijenjenih kratkoročnom najmu, a prošlogodišnji potres dodatno je ubrzao proces pustošenja centra grada, iz kojeg je prema trenutnim procjenama privremeno ili trajno iseljeno oko polovice stanovnika. S podstanarstvom kao sve prisutnijim oblikom rješavanja stambenog pitanja javlja se potreba za boljom zakonodavnom regulacijom i snažnijom zaštitom podstanarskih prava. Upravo se u tom smjeru kreće istraživački i zagovarački rad lokalnih aktivistkinja, a o njegovom mogućem utjecaju na promjenu stambenih politika i šireg sustava poslušajte u epizodi Pushback Talksa.

Produkciju podcasta potpisuje WG FIlm, snimanje i montažu Mikey Jones, a glazbu Florencia Di Concilio. Pushback Talks možete podržati ovdje.

https://www.kulturpunkt.hr/content/pravo-na-grad-pushback-talks