Subvencije kredita za stan

Subvencije kredita za stan

Autori: Iva Marčetić, Nikola Zdunić, Antonija Komazlić

U novoj epizodi podcasta koji nastaje u suradnji s Pravom na grad tema je hrvatska stambena politika, koja kao jedino rješenje stjecanja krova nad glavom građanima nudi kreditno zaduživanje.

Da se Hrvatska nalazi u samom vrhu Europske unije prema postotku mladih koji još uvijek žive sa svojim roditeljima često je ponavljana činjenica, a dobro su poznati i urzoci takvog stanja: dugoročni najam stanova teško je osigurati zbog nereguliranosti tržišta, dok kupovina vlastitog stana za generaciju milenijalaca sve više postaje fantazija zbog bujanja nekretninskog balona i paralelnih sve prekarnijih uvjeta rada.

Stamena politika države, pak, svodi se na guranje svih koji žele doći do sigurnog krova nad glavom u kreditno zaduživanje, i to putem programa subvencije stambenih kredita koji od 2017. godine provodi Agencija za promet nekretninama. Od njegova uvođenja prošla su četiri ciklusa dodjele subvencija, koja su izazvala brojne kritike i, između ostalog, dokazano povisila cijenu nekretnina u periodima kada se natječaj provodi. No unatoč opravdanom ukazivanju na probleme s ovim modelom, Vlada od njega ne odustaje, pa tako i ovog proljeća slijedi novi poziv.

O različitim aspektima ove politike i njenoj osporavanoj učinkovitosti u novoj epizodi podcasta Pravo na grad razgovaramo sa sociologinjom Petrom Rodik, autoricom studije (Pre)zaduženi – društveni aspekti zaduženosti kućanstava u Hrvatskoj, te Ninom Juretić koja je s nama podijelila osobno iskustvo kupovine stana upravo putem programa subvencija stambenih kredita. O tome što ova politika znači u našem društvu u kontekstu sigurnosti stanovanja, te koje je njeno mjesto unutar globalnih tendencija financijalizacije stanovanja, s njima su raspravili Iva Marčetić i Nikola Zdunić.

Emisiju je snimio i tonski obradio Marko Levanić.

https://www.kulturpunkt.hr/content/pravo-na-grad-subvencije-kredita-za-stan