Prostorno planiranje i participacija – razgovor s Ministarstvom prostora

Prostorno planiranje i participacija – razgovor s Ministarstvom prostora

Autori: Antonija Komazlić i Mauro Sirotnjak

S Ivom Čukić iz Ministarstva prostora razgovaramo o praksama koje približavaju proces prostornog planiranja široj javnosti te uvođenju novih modela sudjelovanja građana.

razgovor možete poslušati na poveznici:

https://anchor.fm/gost-arhiva/embed/episodes/Pravo-na-grad-Prostorno-planiranje-i-participacija-e1sudck

Recentni primjeri devastacije prostora usmjeravanjem prostornog planiranja na privatni interes kroz megalomanske projekte poput Beograda na vodi te nasilne odmazde snaga sigurnosti prema zabrinutoj javnosti u vrijeme izglasavanja novog GUP-a u Novom Sadu, dodatno ukazuju na urgentnost bavljenja temom prostorne pravde koja je u fokusu rada Ministarstva prostora. Iskustva iz Beograda i Srbije pokazala su se bitnima i u sprečavanju pokušaja širenja istog tipa privatnih interesa projektima poput Zagrebačkog Manhattana, a zbog sličnog zakonodavnog okvira možemo prenijeti niz dobrih praksi koje udruga razvija unutar procesa novog Generalnog urbanističkog plana Beograda te općenito prostornog planiranja.

Na tom tragu, s Ivom Čukić iz Ministarstva prostora razgovaramo o praksama prostornog planiranja u Beogradu i Srbiji te o njihovom radu na približavanju procesa planiranja široj javnosti te uvođenju novih modela sudjelovanja građana.

Emisiju su vodili i uredili Mauro Sirotnjak i Antonija Komazlić. Snimila ju je i tonski obradila Ivana Pejić