Današnja sjednica Vlade RH: Totalna rasprodaja pred zatvaranje

CkcDLQWWUAAJOk4Vlada RH, koja prakti─Źki vi┼íe i ne postoji i ne u┼żiva povjerenje gra─Ĺana, na dana┼ínjoj je sjednici usvojila strate┼íke odluke s dalekose┼żnim i ┼ítetnim posljedicama. Ovakvi nevjerojatni postupci Vlade koja vi┼íe nema legitimitet donositi odluke o bilo ─Źemu jasno pokazuju da ova Vlada mora oti─çi i da se moraju raspisati novi izbori.

Me─Ĺu izrazito spornim danas donesenim odlukama nalazi se suglasnost za ugovore o bu┼íenju nafte na kopnu, potpora izgradnji plutaju─çeg LNG terminala, Uredba o osnivanju prava gra─Ĺenja na ┼íumama i ┼íumskom zemlji┼ítu u vlasni┼ítvu RH i Zakon o koncesijama izbor novih ─Źlanova nadzornog odbora INA-e.

Problemati─Źne odluke donosimo u pet to─Źaka:

  1. Usvojenom Uredbom o gra─Ĺenju na ┼íumama Vlada omogu─çuje izgradnju golf igrali┼íta, protiv kojih se kod svih prethodnih vlada stvorila nezapam─çena koli─Źina otpora u Hrvatskoj te je u kona─Źnici sru┼íen i sam Zakon o igrali┼ítima za golf. Na ovaj na─Źin Vlada pred raspadom na mala vrata ┼żeli legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog┬á Zakona o igrali┼ítima za golf i prenamijeniti ┼íume u igrali┼íta za golf.
  2. Vlada u kojoj sudjeluje Tomislav Karamarko, koji se nalazi u sredi┼ítu afere zbog┬á mogu─çeg sukoba interesa u aferi ÔÇ×KonzultanticaÔÇť vezano uz poslovanje s naftom, danas je dala suglasnost za eksploataciju nafte na ─Źak ┼íest istra┼żnih polja uz Savu i Dravu. Zbog nepridr┼żavanja roka za potpisivanje ugovora s kompanijama (koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dodjele koncesija), tra┼żimo poni┼ítenje cijelog procesa.
  3. Dodatno, Karamarko se, prema navodima Index.hr-a, nalazio na zatvorenom dijelu sjednice na kojem se odlu─Źivalo o novom nadzornom odboru INA-e pa se name─çe pitanje je li se izuzeo iz procesa odlu─Źivanja o INA-i. Dono┼íenje odluka u tom podru─Źju prvenstveno govori o razmjerima nepo┼ítivanja i neshva─çanja raspolo┼żenja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit ─çe vi┼íe nego upitne te podlo┼żne novim istra┼żnim procesima.
  4. Vlada predvi─Ĺa u idu─ça 2 do 3 mjeseca potpisivanje ugovora za plutaju─çi LNG terminal, za koji javnosti jo┼í nije poznata tehnologija, niti isplativost ni utjecaj na okoli┼í.
  5. Usvojeni prijedlog Zakona o koncesijama ukida maksimalno vrijeme trajanja koncesije te uvr┼ítava odredbu da trajanje koncesije ovisi o isplativosti investicije – ┼íto se bude tvrdilo da je investicija ve─ça, to ─çe koncesija du┼że trajati, ─Źime se pogoduje velikim investitorima ili ┼ípekulantima.

Ovakvi izrazito štetni postupci jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se hitno moraju raspisati novi izbori prije nego streteški interesi ove zemlje budu nepovratno izgubljeni.
Priop─çenje potpisuju:

  • Zelena akcija
  • Pravo na grad
  • Zelena Istra
  • Sr─Ĺ je na┼í
  • GONG

Povratak natrag