DEKLARACIJA O NEZAVISNOJ KULTURI I MLADIMA U RAZVOJU GRADA ZAGREBA

Po─Źetkom svibnja 2005. pred lokalne izbore u Zagrebu ve─çina politi─Źkih stranaka, uklju─Źuju─çi i sada┼ínju gradsku vlast, potpisale su “Deklaraciju o nezavisnoj kulturi i mladima u razvoju grada Zagreba”. Deklaracijom su usugla┼íeni stavovi sudionika u procesu budu─çeg razvoja nezavisne kulture i sektora mladih u gradu Zagrebu – aktera koji djeluju u ta dva sektora i politi─Źkih stranaka. Mjere unesene u ovu deklaraciju omogu─çile bi stabilizaciju te trajni razvoj nezavisne kulture i programa mladih – sektora koji bi svojom dinami─Źno┼í─çu, novim stvarala─Źkim i organizacijskim praksama te razvojnom orijentacijom trebali biti sastavni elementi budu─çeg razvoja grada Zagreba. Te mjere su rezultat javne rasprave provedene tijekom travnja i svibnja 2005. u kojoj su sudjelovali predstavnici nezavisne kulture i mladih, zagreba─Źka gradska uprava, dr┼żavna uprava, politi─Źke stranke i ┼íira javnost.

Potpisom na ovu Deklariciju stranke su se obavezale da ─çe, u─Ĺu li u gradsku skup┼ítinu, poticati i podr┼żavati provedbu deklaracije, a dobiju li mandat da sudjeluju u upravljanju Gradom Zagrebom odmah zapo─Źeti partnerstvo s predstavnicima nezavisne kulture i mladih u provedbi mjera navedene u deklaraciji. Provedba tih mjera stvorila bi minimalne preduvjete za stabilizaciju i razvoj tih sektora.

Otvaranjem desetodnevne manifestacije Operacija:grad, odr┼żane u rujnu 2005. u napu┼ítenom industrijskom kompleksu Badel-Gorica, zapo─Źeta je suradnja nezavisne kulture i mladih s novoizabranom gradskom vla┼í─çu. Me─Ĺutim, nakon po─Źetnog elana i kasnijih napora predstavnika nezavisne kulture i mladih da se osiguraju bud┼żetska sredstva te krene u provedbu potpisanih mjera, ignoriranje i birokratska opstrukcija gradske vlasti dovela je do trenutnog zaustavljanja ─Źitavog procesa i prije nego ┼íto je zapo─Źeo.

————————————————————————————–

DEKLARACIJA

Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba

Sveukupni razvojni potencijal suvremenog grada danas se vi┼íe ne mo┼że odvojiti od ljudskog i socijalnog kapitala koji generairaju razli─Źite prakse samoorganiziraju─çeg djelovanja njegovih gra─Ĺana. Paralelno sa svepristunijom konzumeristi─Źkom usmjereno┼í─çu gradskog stanovni┼ítva suvremeni grad odlikuje sve ve─çi prostor artikulacije razli─Źitih samoniklih praksi i formi gradskog ┼żivota. Suvremeni ┼żivot grada postaje mjesto pro┼żimanja razli─Źitosti te susreta mno┼ítvenosti interesa. Nezavisna kultura i ┼íiroko polje djelovanja mladih predstavljaju potencijal spontane gradske inovacije, posjeduju izuzetnu vrijednost ne samo u smislu pobolj┼íanja kvalitete gradskog ┼żivota ve─ç i kao element socijalne kohezije te transformacijski potencijal grada koji dolazi odozdo. U proteklih nekoliko godina u gradu Zagrebu nezavisna kultura i mladi pokazali su izrazito veliki stupanj komplementarnosti interesa te sinergijskih djelovanja koji su ih u─Źinili dru┼ítveno vidljivima i me─Ĺunarodno priznatima. Budu─çi da je izazov pred kojim stoji grad Zagreb ne samo zadovoljavanje narastaju─çih potreba tih dvaju dru┼ítvenih interesa, ve─ç kori┼ítenje njihovih ┼íire dru┼ítvenih transformacijskih potencijala u svrhu razvoja grada, donosimo deklaraciju ÔÇťPravo na gradÔÇŁ.

Nezavisna kultura

Nezavisnu kulturu proteklih godina obilje┼żavaju raznolikost sadr┼żaja, razvoj novih organizacijskih modela i stalno pojavljivanje novih aktera. Ona je me─Ĺunarodno prepoznata kao jedan od najintenzivnijih generatora novih kulturnih strategija danas u Europi. Akteri nezavisne kulturne scene upravo su oni koji osiguravaju zna─Źajnu me─Ĺunarodnu prisutnost hrvatske kulture i po kojima grad Zagreb ima svoju prepoznatljivost.

Ta dinami─Źnost nezavisne kulture ne odlikuje, me─Ĺutim, i kulturni sektor u cjelini. S ozbirom na poseban zna─Źaj i udio zagreba─Źke kulture u okvirima nacionalne kulturne proizvodnje, Grad Zagreb treba preuzeti socijalnu i politi─Źku inicijativu transformiranja institucionalnog okvira kulture prema tzv. programskom klju─Źu financiranja kulturnog sektora u cjelini i prema vi┼íegodi┼ínjem financiranju programa, ─Źime bi se dinamizirala kulturna proizvodnja te osigurali razvoj i stabilnost nezavisne kulture. Kako takva transformacija iziskuje dugoro─Źno mijenjanje postoje─çe zakonske regulative, razvoj i stabilnost nezavisne kulture potrebno je do daljnjega osigurati alternativnim instrumentima. Ti instrumenti su rje┼íavanje problema prostora za djelovanje, vi┼íegodi┼ínje programske potpore i osnivanje javne zaklade koja bi iz javnih sredstava Grada Zagreba, Ministarstva kulture te stranih i privatnih potpora osiguravala strukturni razvoj i sufinanciranje za pristup fondovima Europske Unije.

Mladi

Gradski program djelovanja za mlade donesen je 2004. godine. Njime je do 2008. predvi─Ĺeno provo─Ĺenje 87 mjera, podijeljenih u 8 podru─Źja kao ┼íto su zapo┼íljavanje, obrazovanje i kultura. Grad Zagreb treba hitno inicirati provedbu politike djelovanja za mlade izradom provedbenog plana, osiguravanjem sredstava za prioritetne mjere i ustrojavanjem nadle┼żnog tijela uprave. Tako─Ĺer hitno treba krenuti u rje┼íavanje najakutnijeg problema sektora mladih – nedostatka prostora za osnovno djelovanje i realizaciju programa mladih – osnivanjem makroregionalnog centra za mlade.

Razvoj sektora nezavisne kulture i razvoj sektora mladih me─Ĺusobno su uvjetovani i poticani. Mladi su naj─Źe┼í─ça publika za nezavisno kulturno stvarala┼ítvo, ali ─Źesto su i nositelji nezavisnog kulturnog djelovanja. Me─Ĺutim, jo┼í va┼żnije, ti sektori se preklapaju u aktivnostima neformalne edukacije, informiranja, me─Ĺunarodne suradnje te razvijanja novih praksi djelovanja i organiziranja usmjerenih na ┼íiru dru┼ítveno-politi─Źku participaciju. Bez programa nezavisne kulture i programa mladih mladi mogu samo konzumirati, ali ne i stvarati kulturu, a dru┼ítvo ostaje bez temeljnog socijalnog kapitala potrebnog za njegovu preobrazbu u dru┼ítvo znanja i inovacije.

Naposljetku, potrebno je razviti partnerski odnos nezavisne kulture i sektora mladih s gradkom vlašću i upravom na rješavanju svih pitanja iz ove deklaracije, kao i drugih otvorenih pitanja.

Mjere:

U skladu s prethodnim razmatranjima zasebnih i zajedni─Źkih potreba sektora nezavisne kulture i sektora mladih obavezujemo se poticati i podr┼żavati, a ako ─çemo sudjelovati u upravljanju gradom Zagrebom i provoditi sljede─çe mjere:

1. Osnovati i opremiti neki od postoje─çih ve─çih prostora na podru─Źju Donjeg Grada (npr. industrijski kompleks Badel-Gorica, Paromlin, Zagrep─Źanka i sl.) kao multifunkcionalni centar za nezavisnu kulturu i makroregionalni centar za mlade, koji bi bio prilago─Ĺen specifi─Źnim prostornim zahtjevima za zajedni─Źko djelovanje nezavisne kulture i mladih.

2. Otvoriti postoje─çu infrastrukturu ustanova u kulturi, pogotovu kulturnih centara, nezavisnim programima.

3. Donijeti kriterije za sklapanje višegodišnjih ugovora o dodjeljivanju prostora za permanentno odvijanje javnih programa od interesa za grad.

4. Rije┼íiti prostorne probleme postoje─çih klubova za nezavisnu kulturu i za mlade u gradu Zagrebu ÔÇô Mo─Źvare, Attacka! i kluba za net.kulturu MAMA.

5. Dovr┼íiti ure─Ĺenje i opremanje kompleksa Jedinstva te izna─çi primjereni model upravljanja.

6. Sudjelovati u osnivanju i financiranju fondacije za institucionalni razvoj nezavisne kulture i za sufinanciranje nezavisnih programa pri korištenju fondova Europske Unije.

7. Izraditi i donijeti plan provedbe Gradskog programa djelovanja za mlade.

8. Osnovati tijela uprave zadu┼żena za provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade.

9. Izdvojiti u rebalansu bud┼żeta u 2005. adekvatna sredstava za provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade.

Povratak natrag