Dosta je prometnog kolapsa! Iza─Ĺi na izbore!

Zelena akcija i Pravo na grad o─Źekuju od budu─çeg gradona─Źelnika ili gradona─Źelnice i skup┼ítinske ve─çine zaokret u prometnoj politici. Neu─Źinkovit promet jedan je od glavnih zagreba─Źkih problema, a temelj kvalitetnog sustava mora biti javni prijevoz, biciklisti─Źki promet te ure─Ĺene pje┼ía─Źke povr┼íine.

Poru─Źile su to udruge na dana┼ínjoj akciji usred jutarnje ┼ípice na kri┼żanju Vukovarske i Savske. Istaknuli su velik transparent ÔÇ×Dosta je! Iza─Ĺi na izboreÔÇť te stilizirane prometne znakove kojima su upozoravali na gu┼żvu u prometu, sporost javnog prijevoza, nepostojanje biciklisti─Źke infrastrukture te korupciju i pogodovanja u izgradnji prometne infrastrukture.

Jedino bitnije ulaganje u javni prijevoz u posljednjem mandatu bila je izgradnja ┼żi─Źare. Samo za vrijednost aneksa ugovora o izgradnji, kojima je cijena izgradnje drasti─Źno porasla, mogla se izgraditi godinama planirana tramvajska pruga s ─Źak 8 tramvajskih stajali┼íta od Zapru─Ĺa do Ran┼żirnog kolodvora. To je potez kojem gravitira preko 30.000 stanovnika ovog dijela Novog Zagreba. Umjesto toga, novac se slijevao u tvrtku blisku pokojnom gradona─Źelniku, ┼żi─Źara i dalje nije otvorena, a Zagreb ─Źak 20 godina nije dobio niti jedan metar nove tramvajske pruge.
Posljednjih godina se u Zagrebu ukupan broj motornih vozila godi┼ínje pove─ça za 17 do 18 tisu─ça. Nikakve nove ceste i gara┼że ne mogu dugoro─Źno zadovoljiti takav porast potra┼żnje, a sva nova infrastruktura ubrzo ─çe postati nedostatna. Jedino rje┼íenje je staviti naglasak na alternative kori┼ítenju automobila.

To zna─Źi da, osim pro┼íirenja tramvajske mre┼że, potrebno je osigurati po┼ítivanje ┼żute trake i neometano kretanje sredstava javnog prijevoza kako bi se pove─çala sramotno niska prosje─Źna brzina vo┼żnje tramvaja od samo 13 km/h. U suradnji s H┼Ż-om treba izgraditi nove ┼żeljezni─Źke stanice te vlakove bolje uklopiti u zagreba─Źki promet. Nu┼żno je uspostaviti jedinstveni tarifni sustav raznih prijevoznika koji pru┼żaju uslugu javnog prijevoza u Zagrebu te po─Źeti elektrificirati autobuse ZET-a kako bismo se odmakli od kori┼ítenja fosilnih goriva poput plina. Potrebno je napraviti pravu mre┼żu biciklisti─Źkih magistrala, staza i traka, osigurati dovoljno parkirnih mjesta za bicikle te uspostaviti razgranat sustav javnih bicikala u gradskom vlasni┼ítvu. Nu┼żno je ┼íiriti pje┼ía─Źke zone, osigurati dovoljno ┼íiroke nogostupe te uspostaviti zone smirenog prometa unutar dijelova stambenih naselja. Tako─Ĺer, potrebno je izgraditi parkirali┼íta i gara┼że izvan gradskog sredi┼íta te uvesti tzv. Park&Ride sustav.

Prometno planiranje neraskidivo je povezano s prostornim planiranjem i treba postati njegov sastavni dio. Upravo se pametnim urbanizmom mo┼że kreirati grad u kojem se smanjuje potreba za velikim brojem putovanja te se ljudima omogu─çuje da velik dio svojih potreba zadovolje u svojim gradskim ─Źetvrtima. Izbori su prilika za takav zaokret i kona─Źni po─Źetak rje┼íavanja nagomilanih problema. Zbog toga udruge pozivaju sve gra─Ĺane i gra─Ĺanke Zagreba da tu priliku iskoriste te iza─Ĺu na izbore.

Cijelu fotogaleriju s akcije pogledajte na poveznici.

Povratak natrag