Europska kulturna fondacija Teodoru Celakoskom dodjelila nagradu zbog posebnog doprinosa razvoju civilnog društva

teodor celakoskiPrenosimo objavu za medije Europske kulturne fondacije i agencije RIZOLmedia.

Ugledna Europska kulturna fondacija (European cultural foundation – ECF), institucija s vi┼íe od 60 godina tradicije i jedina paneuropska kulturna fondacija, odala je posebno priznanje Teodoru Celakoskom, projektnom direktoru Multimedijalnog instituta Zagreb.

Komisija Fondacije izabrala je Celakoskog za laureata Nagrade princeze Margriet (ECF Princess Margriet Award), koja se od 2008. godine dodjeljuje istaknutim pojedincima prepoznatima na europskoj razini po svom posebnom doprinosu u razvoju civilnog društva, ali i pokretanju društvene dinamike i promicanju univerzalnih europskih vrijednosti u svojim lokalnim sredinama.

U obja┼ínjenju odluke stoji da je Celakoski kao vode─çi zagreba─Źki kulturni aktivist za laureata izabran zbog svoje uloge u kataliziranju modela suradnje izme─Ĺu kulture i civilnog dru┼ítva u Zagrebu, na ┼íirem prostoru Hrvatske i diljem biv┼íe Jugoslavije. Napominje se da je Celakoski unutar kolektivnih nastojanja bio jedan od klju─Źnih pokreta─Źa brojnih hrvatskih platformi, mre┼ża, trajnih inicijativa i institucija – Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova. U suradnji s tim kolektivima, isti─Źe se u obja┼ínjenju, Celakoski je kreativno koristio resurse u te┼íkim okolnostima kako bi uklju─Źio javni interes u kulturne politike i prostorno planiranje i, iznad svega, omogu─çio suradnju izme─Ĺu civilnog dru┼ítva, neovisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.

Uz Celakoskog, kao laureat Nagrade princeze Margriet za 2014. godinu izabrana je i skupina talijanskih umjetnika i kazali┼ínih djelatnika organiziranih pod imenom Occupato, a koji su u lipnju 2011. godine najstarije rimsko kazali┼íte Teatro Valle spasili od privatizacije te su ga pretvorili u prostor koji daje glas zajedni─Źkom dobru. Kazali┼íte je otad trajna platforma gra─Ĺanske snage gdje se susre─çu umjetni─Źko eksperimentiranje, politi─Źka debata i ┼íire dru┼ítvo.

ÔÇ×┼áirom Europe sve su artikuliranije kulturne, dru┼ítvene i politi─Źke inicijative koje se suprotstavljaju neoliberalnoj mantri i dominantnoj praksi privatizacije svega javnoga i zajedni─Źkoga. Europska kulturna fondacija ovogodi┼ínjim nagradama o─Źito ┼żeli naglasiti da prepoznaje navedene procese kao va┼żne za demokratizaciju i dru┼ítvenu pravdu. Ovu nagradu ─çu shvatiti kao podstrijek za budu─çe aktivnosti┬ástvaranja ┼íiroke dru┼ítvene platforme za obranu javnih i zajedni─Źih┬ádobaraÔÇť, izjavio je Celakoski.

Celakoski i Teatro Valle Occupato ─çe Nagradu princeze Margriet i pripadaju─çih po 25.000 eura iz nagradnog fonda primiti na posebno organiziranoj sve─Źanoj kraljevskoj ceremoniji na najvi┼íoj razini koja ─çe se odr┼żati 18. o┼żujka 2014. godine u Bruxellesu.

Europska kulturna fondacija

Suradnjom s kreativnim intelektualcima i umjetnicima diljem svijeta ECF vjerno podupire kulturu u Europi u proteklih 60 godina. Krajnji je cilj te potpore da kultura anga┼żira ljude i nadahnjuje ih kako bi nadma┼íili svoja ograni─Źenja. Ujedinjavaju─ça je snaga kulture va┼żna sastavnica za stvaranje otvorenog, inkluzivnog i demokratskog dru┼ítva neophodnog za Europu. U svojstvu predsjednice Europske kulturne fondacije, Njezino Kraljevsko Viso─Źanstvo princeza Laurentien od Nizozemske aktivna je zagovornica zada─ça Fondacije.
www.culturalfoundation.eu

Nagrada princeze Margriet

EFC-ovu Nagradu princeze Margriet pokrenula je Europska kulturna fondacija u 2008., a nazvana je po bivšoj predsjednici fondacije, princezi Margriet, koja je pokazala vrlo veliku predanost kulturi kao sredstvu razumijevanja i poštovanja europske raznolikosti. Utemeljena je u partnerstvu s danskim Ministarstvom obrazovanja, kulture i znanosti te danskim Ministarstvom vanjskih poslova.

Komisiju za progla┼íenje laureta Nagrade ─Źine Bojana Cveji─ç, dramaturginja i teoreti─Źarka plesa (Bruxelles/Beograd), Chris Dercon, direktor Tate Modern (London), Christian Esch, direktor NRW Kultursekretariat (Wuppertal), Els van der Plas, glavni direktor Muziektheater/De Nederlandse Opera/Het Nationale Ballet (Amsterdam), Rana Zincir Celal, glavna tajnica organizacije Home for Cooperation (Nikozija).

U prethodne dobitnike Nagrade ubrajaju se teoreti─Źar kulture Stuart Hall, koreografi J├ęr├┤me Bel i Pichet Klunchun, dramaturginja i aktivistica Borka Pavi─çevi─ç, kazali┼íni stvaratelj Stefan Kaegi, umjetnici Kutlu─č Ataman i ┼áejla Kameri─ç, filmski djelatnik John Akomfrah, kustos Charles Esche, dirigent Yoel Gamzou i duo vizualnih umjetnika Lia i Dan Perjovschi.

Povratak natrag