HO─ćEMO ZNATI!

Pravo na grad i Zelena akcija:

Prema najavama investitora Immo World Wide Zagreb d.o.o. i Hoto grupe danas u 9 sati u Tribinama grada Zagreba, Kaptol 27 trebala je biti odr┼żana javna prezentacija radova pristiglih na anketni natje─Źaj za izradu urbanisti─Źko – arhitektonskog rje┼íenja donjegradskog bloka ome─Ĺenog ulicama Var┼íavska, Gunduli─çeva, Ilica, Preobra┼żenska i Trgom Petra Preradovi─ça.

Na navedenoj adresi jutros se okupilo sedamdesetak gra─Ĺana i aktivista zainteresiranih za detaljnije informacije o pristiglim prijedlozima i cjelokupnom projektu. No, iako je i sam Tomislav Horvatin─Źi─ç prezentaciju opetovano najavljivao u medijima, a datum i mjesto njenog odvijanja su definirani u natje─Źajnoj dokumentaciji te iako je jo┼í ju─Źer investitor potvr─Ĺivao da ─çe se ona dogoditi, prezentacije danas nije bilo.

Investitor je, dakle, dezinformirao zainteresirane gra─Ĺane, a jedino ┼íto se iz toga mo┼że zaklju─Źiti jest da zapravo ne ┼żeli prisustvo javnosti u procesu.

Inicijativa “Pravo na grad” i Zelena akcija su po─Źetkom ovog tjedna uputile pismo ─Źlanovima Stru─Źnog suda za ocjenu pristiglih prijedloga u kojem se na njih apelira da ne daju legitimitet ovom natje─Źaju i projektu. U dokumentaciji natje─Źaja se naime na vi┼íe mjesta navodi kako ─çe njegovi rezultati biti podloga za izmjenu Generalnog urbanisti─Źkog plana grada Zagreba, ┼íto je potpuno neprihvatljivo.

Niti najkvalitetnije urbanisti─Źko-arhitektonsko rje┼íenje za jedan od blokova, dakle za jedan detalj unutar Donjeg grada, ne mo┼że pru┼żiti nikakvu stru─Źnu argumentaciju za izmjenu GUP-a. Pravila postavljena GUP-om su konceptualnog i strate┼íkog zna─Źaja, nu┼żna zbog za┼ítite spomeni─Źke cjeline i o─Źuvanja atraktivnosti, funkcioniranja i vitalnosti Donjeg grada.

Uklju─Źenost predstavnika nadle┼żnih gradskih institucija u Stru─Źni sud pokazuje kako ovdje nije samo rije─Ź o ┼żeljama investitora, ve─ç i o ozbiljnoj namjeri Grada. Tako u Stru─Źnom sudu sudjeluju:

  • Slavko Daki─ç, pro─Źelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada;
  • Ivica Fanjek, pro─Źelnik Gradskog zavoda za prostorno planiranje;
  • Doris Ka┼żimir, pro─Źelnica Gradskog zavoda za za┼ítitu spomenika kulture i prirode;
  • Ankica Ka─Źi─ç, pomo─çnica Pro─Źelnika za graditeljstvo i prostorno ure─Ĺenje.

Ovim putem jo┼í jednom javno pozivamo stru─Źnjake, gradske slu┼żbenike i ─Źlanove Stru─Źnog suda da ne daju legitimitet projektu kojim privatni investitor nastoji forsirati izmjenu GUP-a.

Pismo ─Źlanovima Stru─Źnog suda za ocjenu pristiglih radova

─îlanovi Stru─Źnog suda za ocjenu pristiglih radova

Povratak natrag