Jedan svijet – jedna borba: solidarno uz turske gra─Ĺane u borbi za demokraciju i javna dobra

anti-vladini-prosvjedi-u-turskojPismo potpore hrvatskih udruga turskim aktivistima

Zagreb, 4. lipnja 2013. ÔÇô Organizacije iz Hrvatske ovim putem izra┼żavaju ogor─Źenost represijom koja je u Turskoj ve─ç dugo na snazi a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu, dosegla alarmantne razmjere. Isto tako, kao aktivisti za ljudska i radni─Źka prava,demokratizaciju i za┼ítitu okoli┼ía te javnih dobara, izra┼żavamo solidarnost s turskimaktivistima i aktivistkinjama te ih ohrabrujemo u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Hrvatskoj su javnosti poznati slu─Źajevi turskih dr┼żavljanki Ba┼čak ┼×ahin Duman i Vicdan Sahin ├ľzerdem koje su zbog svog aktivisti─Źkog i novinarskog djelovanja bile osu─Ĺene na dugogodi┼ínje zatvorske kazne te koje je Republika Hrvatska nakon vi┼íemjese─Źnog zadr┼żavanja u zemlji na koncu odbila izru─Źiti Turskoj. Na┼żalost, takvi slu─Źajevi zaista nisu rijetkost: turska vlada na ─Źelu s premijerom Recep Tayyip Erdo─čanom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) ve─ç cijeli niz godina vrlo brutalnim metodama zatire sve oblike kritike koji dolaze od medija, akademske zajednice, politi─Źke opozicije i aktivista. Temeljna politi─Źka prava, poput slobode izra┼żavanja, javnog okupljanja i politi─Źkog te sindikalnog organiziranja ─Źije je po┼ítivanje minimalni i nu┼żni uvjet za demokraciju u Turskoj su godinama vrlo otvoreno ograni─Źavana, a oni koji aktivno kritiziraju vladu nerijetko bivaju li┼íeni slobode i bez odgovaraju─çih dokaza osu─Ĺivani na dugotrajne kazne zatvora.

Ovih su dana, me─Ĺutim, turske vlasti oti┼íle korak dalje u represiji i nasilju nad svojim gra─Ĺanima kako bi zaustavili ono ┼íto je po─Źelo kao pobuna protiv otima─Źine javnog prostora i njegove privatizacije koja prijeti parku Gezi u samom centru Istanbula, a preraslo u ┼íiroki pokret protiv represivne vlasti koji je zahvatio i druge turske gradove poput Ankare, Izmira, Adane i ostalih. Policija je prema prosvjednicima poduzela cijeli niz izrazito nasilnih metoda, poput kori┼ítenja dimnih bombi, suzavaca, vodenih topova a u nekoliko je slu─Źajeva na prosvjednike ─Źak i pucala. Broj ozlije─Ĺenih gra─Ĺana je dosegao ─Źetveroznamenkaste brojke, a ima i poginulih. Svejedno, gra─Ĺani diljem Turske u sve ve─çem pru┼żaju otpor represivnoj Erdo─čnovoj vladavini ÔÇô ─Źini se da bi upravo ovaj trenutak mogao biti prekretnica koja ─çe u Turskoj osigurati velike promjene.

Smatramo kako je svojim postupcima Erdo─čanova vlada objavila otvoreni rat svojim gra─Ĺanima i da je jo┼í jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga poru─Źujemo gra─Ĺanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogu─çnost da se glasno zala┼żu za javni interes. Od Vlade Republike Hrvatske o─Źekujemo da ─çe se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdo─čanovoj vladi i doprinijeti okon─Źanju nasilja i represije kao i me─Ĺunarodnoj potpori borbi turskog naroda.

Pismo_potpore_turskim_gra─Ĺanima_04.06.2013.

Povratak natrag