Komentari Prava na grad i Zelene akcije na Izmjene i dopune Generalnog urbanisti─Źkog plana grada Zagreba

Smatramo da je trenutna procedura javne rasprave sa samo jednim osiguranim terminom Javnog izlaganja u trajanju od tri sata neadekvatna za kvalitetno i dosljedno uklju─Źivanje javnosti u proces dono┼íenja ovako va┼żnog dokumenta kao ┼íto je Generalni urbanisti─Źki plan. Na─Źin provo─Ĺenja javne rasprave treba te┼żiti pro┼íiriti van okvira zakonski odre─Ĺenog minimuma te omogu─çiti kvalitetno sagledavanje sastavnica plana na razini ─Źitavog grada, kako i u mjerilu pojedinih ─Źetvrti ili pak jedini─Źnih vlasni─Źkih parcela. Optimalno bi bilo organiziranje niza izlaganja koja bi problematizirala izmjene i dopune GUP-a iz rakursa grada kao cjeline, odnosno utjecaja istih na prostorno-planerske okolnosti ┼żivota i rada stanovnika pojedinih dijelova grada. Stoga smatramo da je izra─Ĺiva─Ź plana du┼żan ubudu─çe organizirati vi┼íe javnih izlaganja ravnomjerno raspore─Ĺenih po ─Źitavom podru─Źju grada kako bi se omogu─çilo kvalitetno informiranje javnosti o sadr┼żaju prijedloga Plana za te dijelove grada i kako bi se sredi┼ínji termin izlaganja mogao posvetiti isklju─Źivo strate┼íkim i razvojnim planskim odredbama, a ┼íto zbog trenutnog vremenskog ograni─Źenja izlaganja redovno izostaje. Podizanje svijesti ┼íireg kruga gra─Ĺana o procesu javne rasprave i osiguravanje mogu─çnosti uklju─Źivanja u ovaj proces dugoro─Źno mo┼że bitno utjecati na podizanje kvalitete izgra─Ĺenog okoli┼ía i njegovog odgovornog kori┼ítenja.

─îlanak 39.

Citat:

(9) Gradnja javnih gara┼ża nije mogu─ça na prostoru Gornjeg grada i Kaptola i na
prostoru ome─Ĺenom: ulicama Vla┼íkom, Bauerovom, Trgom Petra Kre┼íimira IV., Hrvojevom,
Borninom, Domagojevom, Branimirovom, Ul. Grgura Ninskog, ju┼żnim rubom Botani─Źkog
vrta, Runjaninovom, Vodnikovom, Savskom, Ul. I. Kr┼ínjavoga, Ka─Źi─çevom i Ilicom, radi
ograni─Źenja motornog prometa u sredi┼ítu grada.
(10) U toj je zoni mogu─ça gradnja gara┼ża isklju─Źivo za potrebe stanovanja, stanovnika
i korisnika bloka, i to prema normativu najviše 1 PGM/1 stan, odnosno za druge namjene
prema ni┼żem kriteriju iz ─Źlanka 39. stavka 2., ali ne vi┼íe od dvije podzemne eta┼że osim ako u
programskim smjernicama za izradu plana u ─Źlanku 59. ove odluke nije odre─Ĺeno druga─Źije
i/ili je za lokaciju odre─Ĺena procedura gradskog projekta.

Primjedba: U stavku broj 10 potrebno je izbrisati predlo┼żenu promjenu, tj. ostaviti tekst u postoje─çem obliku. Istu odredbu je potrebno izbrisati iz ─Źlanka 59, stavak 2, to─Źka 8 te ─Źlanka 59, stavak 3, to─Źka 6 i to─Źka 10.

U gradskom sredi┼ítu, a osobito u blokovima koji su blizu glavnog gradskog trga, postoji velik broj restorana, kafi─ça, trgovina i poslovnih prostora, a ova izmjena omogu─çava gradnju gara┼ża za njihove korisnike. Zbog toga bi, koriste─çi ni┼żi kriterij iz stavka 2 ovog ─Źlanaka (a kojeg , prema ovoj izmjeni u pojedinim blokovima bilo mogu─çe graditi gara┼że od 200, 300 pa i vi┼íe parkirnih mjesta. Prekrivenost centra Zagreba takvim gara┼żama rezultirala bi znatnim pove─çanjem dolazaka automobila te jo┼í u─Źestalijim odvijanjem prometa u uvjetima zasi─çenog prometnog toka.

Ovu primjedbu smo usmeno dali i na javnom izlaganju 15. rujna u Tribini grada Zagreba. Dobiveni odgovor od strane izlaga─Źa nije zadovoljavaju─çi. Izlaga─Ź je promjenu poku┼íao obrazlo┼żiti navode─çi primjer u kojem je potrebno napraviti dva parkirna mjesta za poslovni prostor. Takvo obrazlo┼żenje nije u skladu s predlo┼żenom promjenom, u kojoj je vidljivo da se ne radi o ÔÇ×dva parkirna mjestaÔÇť, nego o stotinjak puta vi┼íe. Izlaga─Ź je tako─Ĺer pravdao odluku tvrdnjom da su unutra┼ínjosti blokova, odnosno pojedine parcele premale povr┼íine za ovaj opseg zahvata, te da postoji obveza izrade detaljnih planova ─Źime bi se ovo moglo onemogu─çiti. Previ─Ĺa, me─Ĺutim, ─Źinjenicu da za tek manji dio blokova postoji obveza izrade planova, te da je mogu─çe okrupljivanje niza manjih parcela u ve─çe – a ┼íto potvr─Ĺuje dosada┼ínja praksa komercijalne izgradnje u Donjem gradu – i time posljedi─Źno izgradnja ve─çih gara┼ża. Argumentacija o ovoj mjeri kao mogu─çem poticaju vitalnosti dijela grada izlo┼żenog izra┼żenoj depopulaciji mora biti popra─çena i cjelovitim sagledavanjem negativnog utjecaja ovakvih odluka na prometnu propusnost, kao i posve─çivanje ve─çe pa┼żnje odr┼żavanju kvalitetnih uvjeta za ┼żivot stanara u odnosu na poticajne mjere za poslovne i komercijalne sadr┼żaje. Stoga je potrebno odustati od predlo┼żene izmjene.

─îlanak 39.

Citat:

(2) Potreban broj PGM-a, kada to nije odre─Ĺeno urbanim pravilom ove odluke, odre─Ĺuje se na 1000 m2 gra─Ĺevinske (bruto) povr┼íine, ovisno o namjeni prostora u gra─Ĺevini

Namjena prostora Prosje─Źno Lokalni uvjeti

Stanovanje (ukoliko nije propisano urbanim pravilom)

15

13 – 17

Proizvodnja, skladišta i sl.

8

6 – 10

Trgovine

40

30 – 50

Drugi poslovni sadr┼żaji

20

15 – 25

Restorani i kavane

50

40 – 60

Fakulteti i znanstvene ustanove

15

10 – 20

Primjedba: Vrijednosti iz ─îlanka 39, stavak 2, potrebno je uskladiti s Prostornim planom grada Zagreba, kao planom vi┼íeg reda, gdje su navedene vrijednosti koje navodimo u narednoj tablici, a koje su razli─Źite od onih u GUP-u . Kako GUP mora biti uskla─Ĺen s Prostornim planom, tra┼żimo da se to napravi.

Namjena prostora u gra─Ĺevini Prosje─Źna vrijednost Uvjeti

Stanovanje

11

8 – 14

Proizvodnja, skladišta i sl.

6

4 – 8

Trgovine

30

20 – 30

Drugi poslovni sadr┼żaji

15

10 – 20

Restorani i kavane

45

30 – 60

Fakulteti i znanstvene ustanove

10

5 – 15

─îlanak 43

Citat:

(2) Na podru─Źju II. zone vodoza┼ítite zabranjuje se izgradnja skladi┼íta nafte i naftnih
derivata. i benzinskih postaja.

Primjedba: Potrebno je odustati od ove izmjene. Benzinske postaje imaju lokalni utjecaj na okoli┼í i ne smije se dopustiti njihova gradnja na podru─Źju II. zone vodoza┼ítite. Osim toga, ovakva odluka u suprotnosti je s odredbama Pravilnika o uvjetima za utvr─Ĺivanje zona sanitarne za┼ítite izvori┼íta (─Źl. 14., ─Źl. 23. i ─Źl. 30. Pravilnika).

─îlanak 48.

U Odredbama za provedbu u dijelu 6.3.3. Gra─Ĺevine i ure─Ĺaju za ure─Ĺenje potoka i voda odre─Ĺeno je ─Źlankom 48. va┼że─çeg Generalnog urbanisti─Źkog plana, u stavku 1. To─Źka 3) da se zatvara potok Kusto┼íak i prespaja u zatvoreni potok ─îrnomerec te u stavku 1. To─Źka 5) zatvaranje i prespajanje potoka Dubravica u potok Medpotoki

Prigovor: Protivimo se zatvaranju i preusmjeravanju tokova potoka Kusto┼íak, Vrap─Źak, ─îrnomerec i Dubravica.

Prijedlog: Da se potoci Kusto┼íak, Vrap─Źak, ─îrnomerec i Dubravica trajno za┼ítite kao posebno vrijedne krajobrazne i prirodne vrijednosti Grada Zagreba i da se sprije─Źi njihovo daljnje zatvaranje. U samim odredbama za provedbu, odnosno u tekstualnom dijelu GUP-a tokovi potoka Kusto┼íak, ─îrnomerec i Dubravica s pripadaju─çim dolinama prepoznati su kao vrijedni krajobrazi (─îlanak 54. Stavak 4.) pa putem ovog prijedloga pozivamo nadle┼żne da za┼ítite ove krajobraze od daljnje devastacije. Tra┼żimo da se u sklopu izrade cjelovite prometne studije Grada Zagreba prona─Ĺe sistemsko rje┼íenje preusmjeravanja prometnih tokova van ovog koridora, te da se isti trajno ozna─Źi u planu kao za┼íti─çeno zeleno podru─Źje bez predvi─Ĺenih infrastrukturalnih zahvata.

Obrazlo┼żenje:

Potoke i njihove zelene koridore treba o─Źuvati u izvornom obliku i urediti ┼íetnice za pje┼íake i bicikliste uz njih.

Razlozi za o─Źuvanje otvorenih potoka u cijelosti su sljede─çi:

-zdravlje i za┼ítita okoli┼ía: potoci izuzetno pozitivno utje─Źu na ljude, navodnjavaju zemlju, omogu─çuju rast zelenila i stabala.

– javni parkovi: Prostori uz otvorene tokove potoka u niz kvartova funkcioniraju kao javni parkovi, a u nekima od kvartova radi se i o jedinim zelenim javnim prostorima i imperativ ih je sa─Źuvati. Va┼żnost otvorenih vodotoka i njihovog zelenog koridora le┼żi i u nastanku, razvoju i identitetu pojedinih gradskih ─Źetvrti te grada u cjelini.

– mikroklima: zelene zone i vodene povr┼íine hlade grad dok bi betonizacija tih zona dovela do efekta urbanog otoka topline i dodatno zagrijavala grad ljeti, ─Źime se ugro┼żava zdravlje gra─Ĺana.

─îlanak 56.

Citat:

(18) Kod planiranja gradnje stambenih i stambeno-poslovnih gra─Ĺevina osigurati
minimalne sanitarne standarde: da svaki stan ima za ljetnog solsticija direktno sun─Źevo
osvjetljenje od minimalno 2 sata na dan

Primjedba:

Standard od minimalno 2 sata direktnog sun─Źevog osvjetljenja je nu┼żan element kvalitetnog stanovanja. Uklanjanje tog standarda zna─Źilo bi da Grad pristaje na prekomjernu izgradnju u kojoj su pojedini stambeni objekti zbog drugih gra─Ĺevina gotovo isklju─Źivo zaklonjeni od sun─Źeve svjetlosti. Zbog toga tra┼żimo uklanjanje predlo┼żene izmjene.

─îlanak. 64. st.7.

Citat:

ÔÇťprostor izrazitih urbanih i ambijentalnih vrijednosti unutar kojeg je definiran urbani koncept s graditeljskom srukturom spomeni─Źkih, ambijentalnih igraditeljskih vrijednosti uz Ulicu grada Vukovara ┼ítiti se mjerama ovog planana na─Źin da se ne dopu┼íta gradnja visokih i/ili niskih objekataispred postoje─çih niskih objekata niti gradnja na zelenim povr┼íinama koje ─Źine dio ambijentalne vrijednosti, a rezultat su urbanog koncepta nastao na principima Moderne i predstavljaju naslje─Ĺe Moderne;ÔÇŁ

Primjedba:

U prostoru izrazitih urbanih i ambijentalnih vrijednosti unutar kojeg je definiran urbani koncept s graditeljskom srukturom spomeni─Źkih, ambijentalnih i graditeljskih vrijednosti uz Ulicu grada Vukovara potrebno je u potpunosti onemogu─çiti izgradnju novih objekata te ─Źl. 64. st. 7. treba glasiti:

ÔÇťprostor izrazitih urbanih i ambijentalnih vrijednosti unutar kojeg je definiran urbani koncept s graditeljskom srukturom spomeni─Źkih, ambijentalnih igraditeljskih vrijednosti uz Ulicu grada Vukovara ┼ítiti se mjerama ovog plana na na─Źin da se ne dopu┼íta gradnja visokih i/ili niskih objekataispred postoje─çih objekata niti gradnja na zelenim povr┼íinama koje ─Źine dio ambijentalne vrijednosti, a rezultat su urbanog koncepta nastao na principima Moderne i predstavljaju naslje─Ĺe ModerneÔÇŁ

Obrazlo┼żenje:

Ulice grada Vukovara predstavlja najvredniju realizaciju reprezentativnog urbanizma sredine pro┼ílog stolje─ça u Zagrebu. Morfolo┼íki je u jednakoj mjeri sa─Źinjavaju antologijska djela poslijeratne stambene i javne arhitekture, urbanisti─Źka dispozicija objekata, bogato raslojeni uli─Źni koridor i sustav autorskih hortikulturnih zahvata u bogato dimenzioniranim javnim me─Ĺuprostorima zgrada. Recentnim realizacijama unato─Ź, mjestimi─Źno je o─Źuvan izvorno planiran izmjenjivi ritam uz aveniju polo┼żenih i uvu─Źenih solitera sa pridru┼żenim niskim paviljonima kojima se izvorni prospekt humanizirao uvo─Ĺenjem pje┼ía─Źkog mjerila. Elemente ovako uslo┼żenog skopa potrebno je nastaviti aktivno ┼ítititi i kroz onemogu─çavanje izgradnje unutar krajobrazno ure─Ĺenih otvorenih prostora ispred postoje─çih objekata budu─çi su oni sastavni dio ove izuzetno vrijedne urbanisti─Źke cjeline.

─îlanak 66. st. 3.

Citat:

ÔÇťIznimno, u gradskim park-┼íumama i parkovima mogu se zadr┼żati postoje─çe stambene i gospodarske, te druge gra─Ĺevine, kad su za┼íti─çene kao spomenici kulture ili su ovom odlukom utvr─Ĺene kao osobito vrijedne; u gradskim park-┼íumama i parkovima mogu se zadr┼żati postoje─çe ure─Ĺene povr┼íine i gra─Ĺevine.ÔÇŁ

Grafi─Źki dio – kartografski prikaz Kori┼ítenje i namjena prostora

Mapa Zagreb 33, R1 zona uz ulicu Ivana Kosirnika

Primjedba:

S obzirom kako je prija┼ínjim izmjenama GUPa dio gradske park-┼íume Jelenovac uz ulicu Ivana Kosirnika prenamijenjen iz Z2 u R1 zonu za potrebe izgradnje i/ili legalizacije sporstkog centra Jelenovac, te s obzirom na novonastalu situaciju i odredbe ─Źl. 66 GUPa, potrebno je na kartografskom prikazu Zagreb 33 zadr┼żati postoje─çu R1 zonu ili vratiti Z2 zonu u svrhu sprije─Źavanja daljnje devastacije park-┼íume Jelenovac.

─îlanak 101. st. 23.

Citat:

ÔÇťNa lokacijama gradskih projekata omogu─çava se da se dio gradskog projekta mo┼że provoditi kao zaseban gradski projekt sukladno propisanoj proceduri gradskog projekta uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.ÔÇŁ

Primjedba:

Tra┼żimo da se ukine mogu─çnost parcijalne provedbe manjih dijelova lokacija gradskih projekata te da se inzistira na cjelovitom razmatranju ovih zona, po┼ítuju─çi sve suvremene zahtjeve transparentnog i uklju─Źivog prostornog planiranja koje po zna─Źaju za grad kao cjelinu ovi prostori zaslu┼żuju.

Obrazlo┼żenje:

Usljed ve─ç poodmaklih transformacijskih biv┼íih industijskih podru─Źja grada i njihove prenamjene u mahom komercijale sadr┼żaje drasti─Źno je smanjena povr┼íina prostornih resursa u vlasni┼ítvu grada za planiranje javnih i sredi┼ínjih sadr┼żaja. Preostala nekolicina lokacija zbog svoje veli─Źine, a ─Źesto i razli─Źitih statusa za┼ítite, zahtijeva izuzetno visoka ulaganja te osmi┼íljavanje i provo─Ĺenje slo┼żenih procedura potrebnih za njihovo uspje┼íno privo─Ĺenje nekoj od akutno potrebnih gradskih namjena. Unato─Ź tome, upravo je njihova veli─Źina klju─Źna vrijednost u osiguravanju preduvjeta za dugoro─Źni razvoj ┼íirih podru─Źja grada u njihovoj okolini. Pritom, jedini na─Źin ostvarivanja punog potencijala ovih lokacija je njihovo cjelovito promi┼íljanje uz sudjelovanje ┼íirokog kruga dionika i osmi┼íljavanje inovativnih i uklju─Źivih procesa planiranja, budu─çi se budu─çnost ovih lokacija ti─Źe svih stanovnika grada. Cjepkanjem ovih lokacija na manje segmente, otvara se prostor ┼ípekulantskom razmatranju i “tro┼íenju” ovih vrijednih resursa, a istovremeno umanjuje potencijal ostvarivanja relevantnog udjela javnih i nekomercijalnih sadr┼żaja. Upravo se u otvaranju mogu─çnosti razvojnih modela koji se mogu ostvariti van redovnih procedura planiranja i kroz vremenske periode du┼że od ─Źetverogodi┼ínjih izbornih ciklusa krije stvaran potencijal procedure gradskih projekata. Stoga tra┼żimo da se ukine mogu─çnost parcijalnog planiranja ovih zona bez predhodnog cjelovitog sagledavanja ovih podru─Źja te da grad preuzme punu odgovornost za razvoj svojih najvrednijih prostornih resursa.

Grafi─Źki dio – kartografski prikaz Prometna i komunalna infrastruktura

Va┼że─çim Generalnim urbanisti─Źkim planom na prostoru Munjarskog puta u gradskoj ─Źetvrti Tre┼ínjevka sjever predvi─Ĺena je ÔÇťRezervacija pro┼íirenja postoje─çe uliceÔÇŁ u namjeni R1.

Prijedlog:

Kako bismo o─Źuvali ovu zelenu povr┼íinu, tra┼żimo da se povr┼íina Munjarskog puta prenamjeni u Z1 zonu, kako bi se povezala s ve─ç postoje─çom Z1 zonom uz Selsku cestu I da se sa prostora Munjarskog ukloni oznaka rezervacije pro┼íirenja postoje─çe ulice.

Obrazlo┼żenje:

Munjarski je put bio predvi─Ĺen kao koridor koji bi spajao Metal─Źevu i Selsku cestu, no kako je u me─Ĺuvremenu izgra─Ĺena Krapinska ulica, potrebe za koridorom vi┼íe nema. Tokom godina, Munjarski je put postao livada koju stanovnici obli┼żnjih ulica tretiraju kao park. Na gusto izgra─Ĺenom podru─Źju Tre┼ínjevke sjever na koju se doselio veliki broj novih stanara, svaka preostala zelena zona postala je vrijedan resurs koji bi grad trebao sa─Źuvati. Zeleni potezi u gusto izgra─Ĺenoj urbanoj matrici predstavljaju prijeko potrebnu zonu koja osigurava prostor za igru, rekreaciju i smanjuje razinu stresa svakodnevnog ┼żivota stanara kvarta. Munjarski put koristi se kao zeleni koridor koji povezuje Trako┼í─çansku sa Selskom ulicom i jedina je zelena povr┼íina u tom dijelu Tre┼ínjevke koja nije ome─Ĺena prometnicama. Podru─Źje je kroz kori┼ítenje postalo sastavni dio zone parka uz Selsku i Zagorsku ulicu, stoga molimo izra─Ĺiva─Źe GUPa da izmjene plana na tom dijelu prate potrebe stanovnika kvarta i ukinu ucrtanu rezervaciju za pro┼íirenje ceste i prenamjene zonu Munjarskog puta u zonu zelenila oznake Z1.

Grafi─Źki dio – kartografski prikaz Kori┼ítenje i namjena prostora

Na kartografskom prikazu, mapi Zagreb 45, Kori┼ítenje i namjena prostora na podru─Źju sjeverno od Savskog nasipa, a ju┼żno od ulice Prisavlje na podru─Źju Trnjanske Savice, skoro tre─çina zone R1 prenamjenjena je u zonu Z4, to─Źnije dijelovi katastarskih ─Źestica br. 5351/1; 5437 /1 i 5437/2

Primjedba:

S obzirom da se zona Savskog nasipa predominantno koristi kao sportsko rekreacijsko podru─Źje ─Źiji kapaciteti su ve─ç tijesni za potrebe stanovnika Zagreba, nu┼żno je da kontaktna zona sjeverno uz nasip, a ju┼żno od ulice Prisavlje, kako je i godinama planirano ostane unutar sportsko rekreacijske namjene R1. Ovim putem tra┼żimo da se zona koja je ovim prijedlogom izmjena i dopuna GUPa prenamjenjena u Z4 (dijelovi katastarskih ─Źestica br. 5351/1; 5437 /1 i 5437/2) vrati u izvornu R1 namjenu i da se po┼ítuje razvoj zone Savskog nasipa i njegove kontaktne zone kao sportsko rekreacijskog poteza grada.

Obrazlo┼żenje:

Jo┼í je 2005 godine proveden arhitektonsko urbanisti─Źki natje─Źaj rje┼íenja cjelokupne zone koja je u va┼że─çem GUPu ozna─Źena kao R1 i na kojoj je planiran sportsko – rekreacijski centar. Na 50oj sjednici Skup┼ítine grada Zagreba izglasano je da se predmetne katastarske ─Źestice (dijelovi katastarskih ─Źestica br. 5351/1; 5437 /1 i 5437/2) otkupe kako bi se ostvario ÔÇťstrate┼íki interes Grada ZagrebaÔÇŁ i vlasni─Źki okrupnila zona na kojoj je planiran sportsko rekreacijski centar. U slu┼żbenom Obrazlo┼żenju ovog Prijedloga zaklju─Źka o kupnji nekretnina jasno pi┼íe kako je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada (KLASA: 350-05/17-02/46, URBROJ: 251-05-41/003-17-2 od 6. o┼żujka 2017) utvrdio da je strategijski interes Grada Zagreba privo─Ĺenje zemlji┼íta prostorno-planskoj namjeni, te stjecanje vlasni┼ítva predmetnih nekretnina. U tom trenutku na snazi je va┼że─çi GUP u kojem je ova zona nedvosmisleno ozna─Źena kao R1. Smatramo da je izmjenama namjene na ovom djelu izigrana odluka prethodnog saziva skup┼ítine i da je i to jedan od razloga za povla─Źenje ove prenamjene.

Iz razloga po┼ítivanja procedure i uva┼żavanja uloge Gradske Skup┼ítine Grada Zagreba, procedure javnih urbanisti─Źko arhitektonskih sadr┼żaja kao i iz prostorno – planske logike razvoja sportsko rekreacijskih zona grada molimo da se bri┼íe namjena Z4 na spomenutim ─Źesticama i unutar zone rekreacije. Namjena Z4 u sebi sadr┼żi mogu─çnost izgradnje i sportskih, ali i vjerskih sadr┼żaja, a ti sadr┼żaji nisu prostorno planski kompatibilni. Svi sadr┼żaji koji su sastavni dio namjene Z4, izuzev izgradnje vjerskih objekata mogu biti dio i namjene R1, pa stoga je jasno da su izra─Ĺiva─Źi plana uveli namjenu Z4 u ovaj prostor iz razloga mogu─çnosti gradnje vjerskog objekta. S obzirom na nekompatibilne namjene (vjerske gra─Ĺevine i sportski sadr┼żaji) molimo da se za vjerske objekte prona─Ĺe adekvatnija lokacija, a da se ne nagriza sportsko rekreacijska zona i zona utjecaja Savskog nasipa.

─îlanak 99.; Javni natje─Źaji, stavak 7

Citat:

(7) Radi dobivanja ┼íto kvalitetnijih rje┼íenja za ure─Ĺenje gradskih povr┼íina, njihovo oblikovanje i oblikovanje gra─Ĺevina, raspisivat ─çe se javni natje─Źaji za:

1. javne površine (trgovi, parkovi);

2. gra─Ĺevine javne namjene (osim u konsolidiranim i niskokonsolidiranim prostorima), sportske i kongresne dvorane osim prate─çih gra─Ĺevina javne i dru┼ítvene namjene koje upotpunjuju osnovnu namjenu, infrastrukturnih gra─Ĺevina;

Primjedba:

Tra┼żimo da se u ─Źlanku 99., stavak 7 izbaci slijede─çi sadr┼żaj: ÔÇť(osim u konsolidiranim i niskokonsolidiranim prostorima)ÔÇŁ

Obrazlo┼żenje

Smatramo da je provedba javnih arhitektonsko urbanisti─Źkih natje─Źaja za sve objekte i prostore od javnog interesa nu┼żna u svim dijelovima grada bez obzira na njihovu komunalnu opremljemenost, morfologiju izgradnje i udaljenost od centralnih gradskih zona. Arhitektonsko urbanisti─Źki natje─Źaji zalog su kvalitete prostornog rje┼íenja, razvoja i razine standarda stanovanja i rada. Odlukom da se ukine obaveza provedbe javnih natje─Źaja u konsolidiranim i nekonsolidiranim prostorima grada, veliki postotak povr┼íine grada zakinut je za mogu─çnost kvalitetnijih prostornih rje┼íenja ┼íto dovodi u pitanje pravedan i ravnopravan odnos izra─Ĺiva─Źa plana prema standardu ┼żivota u svim gradskim cjelinama. Nu┼żnost provo─Ĺenja javnih natje─Źaja za prostore od javnog interesa navedena je i u dokumentu Apolitika kojeg je usvojila i Vlada RH. Stoga, molimo izra─Ĺiva─Źe plana da se sa podjednakim interesom za kvalitetu prostornog razvoja odnose prema svim dijelovima grada i osiguraju to putem obaveze javnog natje─Źaja za zgrade i prostore od javnog interesa budu─çi se tim putem dugi niz godina u Hrvatskoj ostvaruje kvaliteta arhitektonskih rje┼íenja, ali i u─Źe┼í─çe javnosti u predstavljanjima i izlo┼żbama natje─Źajnih radova kako je navedeno i u tekstu samog GUPa.

Park na Trnjanskoj Savici a)

Primjedba:

Prijedlogom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dono┼íenju Generalnog urbanisti─Źkog plana Grada Zagreba k.─Ź.br. 2729/10 k.o. Trnje iz trenutne je namjene Z4 (Javne gradske povr┼íine-tematske zone) prenamijenjena je u zonu Z1. Tra┼żimo da se za predmetnu zonu umjesto dosada┼ínjeg urbanog pravila 2.11 primijeni pravilo 1.9. Tako─Ĺer tra┼żimo da se kao procedura urbano-prostornog ure─Ĺenja primijeni i obavezna provedba javnog natje─Źaja, te da se isto ozna─Źi na odgovaraju─çem kartografskom prikazu (4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano-prostornog ure─Ĺenja).

Obrazlo┼żenje:

Vezano uz ure─Ĺenje parka na Trnjanskoj Savici, od Zavoda za prostorno ure─Ĺenje Grada Zagreba zatra┼żeno je tuma─Źenje tada va┼że─çeg GUP-a, kojim se tra┼żilo mi┼íljenje da li je za predmetnu lokaciju obavezno provo─Ĺenje javnog natje─Źaja. U obavijesti KLASA: 350-06/16- 01/9, URBROJ:251-470- 01-16-40 od 05.12.2016. navedeno je da ÔÇťobveza provedbe javnih natje─Źaja propisana za prostore ozna─Źene na grafi─Źkom prikazu 4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano prostornog ure─ĹenjaÔÇŁ. Iz ove formulacije proizlazi da je provedba natje─Źaja obavezna samo za lokacije ozna─Źene na navedenom kartografskom prikazu, a ne i prema klju─Źu namjene, kako je navedeno u dijelu Odluke vezano uz mjere provedbe plana (─Źl. 99. Odluke). Kako bi se izbjegla mogu─çnost dvojakog tuma─Źenja odredbi GUP-a u smislu obaveze provedbe natje─Źaja za navedenu zonu, tra┼żimo da se obaveza provedbe natje─Źaja ozna─Źi i na odgovaraju─çem kartografskom prikazu. Nadalje, najve─çi dio prostora Trnjanske Savice prema kriterijima prostornog ure─Ĺenja i stabilnosti urbane matrice smatra se visokokonsolidiranim podru─Źjem, te se za isto primjenjuje urbano pravilo 1.6. Tra┼żimo da se u skladu s tim i za prostor parka koji je u naravi dovr┼íen i ure─Ĺen primijeni urbano pravilo 1.9 koje se odnosi na ure─Ĺenje zelenih povr┼íina u visokokonsolidiranim gradskim podru─Źjima.

Park na Trnjanskoj Savici b)

Prijedlog:

Tra┼żimo da se cijela ─Źestica 2729/10 k.o. Trnje prenamjeni iz zone M1 u zonu Z1.

Obrazlo┼żenje:

Prijedlogom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dono┼íenju Generalnog urbanisti─Źkog plana Grada Zagreba dio k.─Ź.br. 2729/10 k.o. Trnje iz trenutne je namjene Z4 (Javne gradske povr┼íine-tematske zone) prenamijenjen je u zonu Z1, a dio ─Źestice ostao je namjene M1 kao ┼íto je bio i prije ovog prijedloga. Podr┼żavamo lokalnu inicijativu udruga da se cijela ─Źestica 2729/10 k.o. Trnje prenamjeni iz zone M1 u zonu Z1 jer se u naravi cijela povr┼íina ─Źestice koristi kao park.

Park na Kajzerici

Primjedba:

Tra┼żimo da se cijela postoje─ça zona dru┼ítvene namjene prostora velike livade u Bencekovi─çevoj ulici prenamijeni u zelenu (Z1) tj. javni park bez mogu─çnosti gradnje.

Obrazlo┼żenje:

Dugogodi┼ínja inicijativa stanara Kajzerice da se na predmetnoj lokaciji predvidi javni park svjedo─Źi o potrebi za javnom zelenom povr┼íinom u ovom preizgra─Ĺenom naselju. Budu─çi je predmetna povr┼íina dru┼ítvene namjene ─Źuvana za izgradnju ┼íkole koja je izgra─Ĺena na drugoj lokaciji smatramo da ne bi trebalo biti prepreka prenamijeni ove lokacije u Z1. Time bi se omogu─çilo trajno unaprje─Ĺenje standarda stanovanja u ovom naselju sa podkapacitiranim javnim prostorom i ugro┼żenim potrebama stanovnika. Predla┼żemo prenamjenu uz obavezno provo─Ĺenje krajobrazno – arhitektonskog natje─Źaja.

Jaru┼í─Źica

Prijedlog:

Predla┼żemo da se na prostoru livade izme─Ĺu Jaru┼í─Źice i Karlova─Źke ceste, od autoku─çe Remetinec do Kapelice, formira prostor javnog parka i uvede iznimka koja dozvoljava formiranje javnog parka u ucrtanom koridoru budu─çe prometnice dok se ne izna─Ĺe trajno rje┼íenje i formiranje javnog parka na za to pogodnijoj lokaciji.

Obrazlo┼żenje

Na podru─Źju mjesnog odbora Remetinec unazad 10 godina je do┼ílo do ekspanzije u izgradnji stambenih zgrada, posebice u novo oformljenoj ulici Jaru┼í─Źica, te na djelu Remetine─Źkog gaja. Na podru─Źju od ulice Vice Vukova na istoku i naselja Blato na zapadu, nikao je kompleks od 21. zgrade koje pripadaju ulici Jaru┼í─Źica k─Ź.br 1-23 i Remetine─Źkom Gaju k─Ź.br. 2a-2j . Na povr┼íini od preko 88 000 m2 nalazi se 16 stambenih zgrada sa po 8 katova, 2 zgrade sa 5 katova i 3 stambene zgrade sa 4 kata, sa preko 2000 stanova. Naselje danas broji preko 6000 stanovnika. Uglavnom mladih obitelji sa dvoje ili vi┼íe djece, vrti─çke i osnovno┼íkolske dobi. Stanovnicima kvarta nisu osigurani osnovni prostori standarda stanovanja poput javnog parka. Ovim putem podr┼żavamo inicijativu gra─Ĺana i molimo izra─Ĺiva─Źe plana da dopuste privremenu namjenu u vremenu dok sene izna─Ĺe trajnije rje┼íenje.

─îlanak 49

Citat

“6.4. Postupanje s otpadom

.(1) Osnova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom za Grad Zagreb ima te┼żi┼íte na spre─Źavanju nastajanja otpada i u ┼íto ve─çoj recikla┼żi kako bi se smanjila koli─Źina otpada kojeg je potrebno obraditi.

(2) Iz Prostornog plana Grada Zagreba preuzimaju se sastavnice Plana gospodarenja otpadom koje se nalaze unutar obuhvata ovog Plana, i to: dio Centra za gospodarenje otpadomna Resniku, ─Źije ─çe se mogu─çnosti ure─Ĺenja preispitati u posebnom postupku te odlagali┼íte Prudinec gdje se omogu─çuje sanacija i za┼ítita okolnog prostora do privo─Ĺenja novoj namjeni. Tehnolo┼íki procesi, lokacije gra─Ĺevina i opreme provjeravaju se i utvr─Ĺuju u posebnim postupcima temeljem stru─Źnih podloga.”

Komentar:

Tra┼żimo da se iz Grafi─Źkog dijela iz kartografskog prikaza3c) Vodnogospodarski sustav i postupanje s otpadom – izmjene i dopune 2017., karta Zagreb 47, izbri┼íe ozna─Źena lokacija postrojenja za termi─Źku obradu otpada.

Obrazlo┼żenje:

Va┼że─çi prostorni plan Grada Zagreba (Slu┼żbeni glasnik Grada Zagreba 26/15), u to─Źki 2.3.2.10., Gospodarenje otpadom, ka┼że;

“2.3.2.10. Gospodarenje otpadom

Prostornim planom omogu─çava se, u skladu s lokalnim uvjetima, smje┼ítaj gra─Ĺevina za recikla┼żu sirovine iz otpada, posebno recikla┼żnih dvori┼íta, zelenih otoka i posuda ┼íto se postavljaju na javnim povr┼íinama.

Ako nije mogu─çe osigurati postavljanje spremnika unutar gra─Ĺevina ili na vlasni─Źkoj parcelispremnici se mogu postaviti na javnim povr┼íinama pod uvjetima koji ─çe osigurati propisani na─Źin kori┼ítenja i uskla─Ĺenost s lokalnim uvjetima.

PPGZ-om, GUP-om grada Zagreba, GUP-om Sesveta i prostornim planovima u┼żih podru─Źja, lokacije za sakupljanje, obradu i gospodarenje otpadom, sukladno posebnim propisima, realiziraju se na postoje─çim i novim lokacijama za koje su prethodno pribavljeni uvjeti prema posebnim propisima.”

S obzirom da u va┼że─çem Prostornom planu Grada Zagreba, na kartografskom prikazu nije ozna─Źeno postrojenje za termi─Źku obradu otpada na lokaciji koju predvi─Ĺa GUP, tra┼żimo da se iz Grafi─Źkog dijela iz kartografskog prikaza 3c) Vodnogospodarski sustav i postupanje s otpadom – izmjene i dopune 2017., karta Zagreb 47, izbri┼íe ozna─Źena lokacija postrojenja za termi─Źku obradu otpada kako bi se uskladila s planom vi┼íeg reda.

─îlanak 99. st. 34.

Citat:

ÔÇťStudija utjecaja na okoli┼í

Na grafi─Źkom prikazu 4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano-prostornog ure─Ĺenja, ozna─Źeni su prostorni obuhvati za koje je potrebna procjena utjecaja na okoli┼í, pri ─Źemu se studija izra─Ĺuje sukladno uvjetima posebnog propisa, a za svaki pojedini zahvat u ozna─Źenom prostoru za koji je studija propisana.”

Komentar:

S obzirom kako je u grafi─Źkom prikazu 4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano-prostornog ure─Ĺenja, jedan od obuhvata za koje je potrebna procjena utjecaja na okoli┼í i postrojenje za termi─Źku obradu otpada, smatramo kako je za ove Izmjene i dopune GUPa potrebno provesti procjenu utjecaja na okoli┼í sukladno odredbama Zakona o za┼ítiti okoli┼ía (─Źl. 63., 64. i 69), naro─Źito uzimaju─çi u obzir ─Źinjenicu kako za va┼że─çi plan vi┼íeg reda nije provedena procjena utjecaja na okoli┼í.

Članak. 99. st. 34.Studija utjecaja na okoliš

Citat:

“Na grafi─Źkom prikazu 4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano-prostornog ure─Ĺenja, ozna─Źeni su prostorni obuhvati za koje je potrebna procjena utjecaja na okoli┼í, pri ─Źemu se studija izra─Ĺuje sukladno uvjetima posebnog propisa, a za svaki pojedini zahvat u ozna─Źenom prostoru za koji je studija propisana.”

Komentar:

S obzirom kako su u grafi─Źkom prikazu 4. UVJETI ZA KORI┼áTENJE, URE─ÉENJE I ZA┼áTITU PROSTORA, 4b Procedure urbano-prostornog ure─Ĺenja, ozna─Źeni prostorni obuhvati za koje je potrebna procjena utjecaja na okoli┼í te kako za va┼że─çi Prostorni plan Grada Zagreba nije provedena procjena utjecaja na okoli┼í, smatramo kako je za ove Izmjene i dopune GUPa potrebno provesti procjenu utjecaja na okoli┼í sukladno odredbama Zakona o za┼ítiti okoli┼ía (─Źl. 63., 64. i 69).

Povratak natrag