MINISTARSTVO S GRADOM U ORGANIZIRANOM PODUHVATU OTIMA─îINE PROSTORA

Danas su u 12:00 h aktivisti Prava na grad i Zelene akcije omotali zgradu Ministarstva za┼ítite okoli┼ía, prostornog ure─Ĺenja i graditeljstva (MZOPUG) ┼żutom trakom s natpisima ┬źMjesto zlo─Źina┬╗. Predstavnici Prava na grad i Zelene akcije su pri tom ustvrdili kako Gradom vlada sdpovsko-hadezeovska gra─Ĺevinska klijentela, a institucije sustava slu┼że kriminalnoj devastaciji i otima─Źini prostora.

Kroz slijede─çih pet primjera pokazalo se da Ministarstvo ne vr┼íi kontrolu i nadzor zakonitosti postupanja gradske uprave, ve─ç sudjeluje u organiziranom poduhvatu otima─Źine javnog prostora u Gradu Zagrebu:

1. Prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo je izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogu─çilo podizanje koeficijenta izgra─Ĺenosti sa 3,0 na 4,5 za Hoto projekt i jo┼í 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skup┼ítine. Time je u svim donjogradskim blokovima omogu─çen onaj koeficijent koji je ve─ç od prije bio osiguran za blok u kojem ─çe se graditi Ban centar ─Źiji je investitor IGH, gdje ministrica ima veliki broj dionica.

2. Nakon ┼íto je krajem sije─Źnja 2008., politi─Źkom korupcijom u kojoj su sudjelovali HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skup┼ítini, izglasan Detaljni plan ure─Ĺenja (DPU) bloka uz Cvjetni trg, Zelena akcija i Pravo na grad su u velja─Źki 2008. poslali prijavu Urbanisti─Źkoj inspekciji MZOPUG. U prijavi je istaknuto ┼íest razloga zbog kojih treba poni┼ítiti DPU jer je protivan GUP-u i zakonima. Iako je za medije sredinom o┼żujka Ministarstvo izjavilo da ─çe inspekcijski nadzor biti gotov za 7 dana od tada je pro┼ílo vi┼íe od 7 mjeseci. ─îlanak 285 .Zakona o prostornom ure─Ĺenju i gradnji obvezuje inspekciju na odgovor ┼íto Ministarstvo uporno odga─Ĺa jer bi moralo poni┼ítiti DPU koji je temelj za izdavanje daljnjih dozvola za projekt HOTO grupe.

3. Hoto grupa je sredinom rujna 2008. protuzakonito uklonila zgradu biv┼íe tiskare bez pravomo─çne dozvole, a Ministarstvo nije postupilo prema Zakonu o prostornom ure─Ĺenju i gradnji te zaustavilo ru┼íenje. Pravo na grad i Zelena akcija su 8. rujna 2008. na konferenciji za medije, pokazali uz pomo─ç odvjetnika te nezavisnih pravnih stru─Źnjaka s Pravnog fakulteta u Zagrebu da se zgrada tiskare ne smije ru┼íiti dok dozvola za ru┼íenje ne postane pravomo─çna, odnosno dok se ne zavr┼íe pokrenuti upravni sporovi. Isti dan su dva razli─Źita tijela Ministarstva (Ured glasnogovornice i Gra─Ĺevinska inspekcija) skandalozno reagirala s dva potpuno razli─Źita pravna tuma─Źenja gdje prema jednom za ovaj slu─Źaj ne vrijedi Zakon o prostornom ure─Ĺenju i gradnji, a prema drugom taj isti Zakon za ovaj slu─Źaj vrijedi. Oba tuma─Źenja MZOPUG ignoriraju ─Źlanke 273. i 301. Zakona o prostornom ure─Ĺenju i gradnji koji specifi─Źno ure─Ĺuju uvjete za uklanjanje objekata, me─Ĺutim oba navode na nelogi─Źan zaklju─Źak kako investitor mo┼że ru┼íiti bez pravomo─çne dozvole. Smije┼íno je da Ministarstvo zna da Hoto grupa mo┼że ru┼íiti zgradu tiskare bez pravomo─çne dozovole no ne mo┼że se samo sa sobom dogovoriti na temelju kojeg zakona je to mogu─çe.

4. Po─Źetkom studenog 2008. je Hoto grupa protuzakonito uklonila dio biv┼íe zgrade Kina Zagreb, a da Gra─Ĺevinska inspekcija MZOPUG nije reagirala na prijave Prava na grad i Zelene akcije te zaustavila ru┼íenje. Grad Zagreb je samo jedan dan nakon zahtjeva HOTO grupe izmijenio staru dozvolu iz 2003. godine za uklanjanje Kina Zagreb koja je glasila na Kinematografe za drugi projekt. Time je Grad Zagreb postupio protivno ─Źlanku 275. Zakona o prostornom ure─Ĺenju i gradnji jer je onemogu─çio o─Źitovanje susjednih vlasnika nekretnina.

5. Ministarstvo u zadnjih dvije godine simulira kontrolu nad ovim projektom te je unato─Ź svim gore navedenim propustima nedavno primjerice poni┼ítilo lokacijsku dozvolu za rampu u Var┼íavskoj ulici no na temelju formalnih propusta koje Grad Zagreb trenutno ispravlja. Izgledno je da ─çe Ministarstvo uskoro potvrditi novu lokacijsku dozvolu za rampu unato─Ź ─Źinjenici da je kopanje ulazno ÔÇô izlazne rampe prema ─Źlanku 59. GUP-a mogu─çe samo ako postoji javni interes i ako ne postoji druga mogu─çnost prometnog spajanja na uli─Źnu mre┼żu. Me─Ĺutim u projektu vi┼íe nema javnog interesa jer nema prolaza kroz blok, a mogu─çe je druga─Źije prometno povezivanje bez rampe u pje┼ía─Źkoj zoni.

“Cvjetni prolaz” Hoto grupe i “Ban centar” IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvr─Ĺuje te iste dozvole) si uzajamno pogoduju. O─Źito je da projekt “Ban centar” ─Źeka realizaciju projekta “Cvjetni prolaz”.

Krizni odbor za Cvjetni trg je prilikom svog osnivanja definirao prioritetne to─Źke obrane koje su pje┼ía─Źka zona u Var┼íavskoj ulici te dvije za┼íti─çene povijesne zgrade na Cvjetnom trgu. Pravo na grad i Zelena akcija ─çe pored toga svoje daljnje aktivnosti usmjeriti prema centrima politi─Źke mo─çi i institucijama koje omogu─çuju ovakav organizirani poduhvat devastacije grada.

Na akciji su redom govorili: – Teodor Celakoski, koordinator inicijative Pravo na grad – Tomislav Toma┼íevi─ç, predsjednik Zelene akcije – Vera Petrinjak ┼áimek, voditeljica ubanisit─Źkog programa Zelene akcije – Mirjana Krizmani─ç, ─Źlanica Kriznog odbora za Cvjetni trg – Vladimir Lay, ─Źlan Kriznog odbora za Cvjetni trg

Povratak natrag