Nakon povjesni─Źara umjetnosti i sociologa – i arhitektonska struka protiv projekta na Cvjetnom

Nakon ┼íto su potporu nastojanjima Prava na grad i Zelene akcije oko zaustavljanja projekta Hoto grupe i o─Źuvanja pje┼ía─Źke zone u Var┼íavskoj pru┼żila strukovna udru┼żenja sociologa (Hrvatsko sociolo┼íko dru┼ítvo) i povjesni─Źara umjetnosti (Dru┼ítvo povjesni─Źara umjetnosti Hrvatske), ju─Źer se javno izjasnila i arhitektonska struka.


Poslije 23 sata aktiviste koji de┼żuraju u kontejneru u Var┼íavskoj posjetili su predstavnici Dru┼ítva arhitekata Zagreba, Udru┼żenja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata i uru─Źili im svoju zajedni─Źku izjavu.

U izjavi se isti─Źe kako je potrebno urbanisti─Źki reprogramirati zahvat i arhitektonski ga projektirati uz respekt primjeren postupanju u povijesnoj jezgri. “Djelovanjem mimo ovih prijedloga” isti─Źu arhitekti “investitor i tijela gradske uprave, odgovorne za dono┼íenje planova i dozvola, doveli su u pitanje uspje┼ínost i provedbu ovog projekta, a manipulacijom javnim interesom uzrokovali su opravdane reakcije udruga civilnog dru┼ítva.”

Iako su se devastaciji u sredi┼ítu Zagreba suprotstavili brojni arhitekti i urbanisti, ovo je prvi put da institucije arhitektonske struke, koje su do sada ostajale po strani, zauzimaju jasan stav. ┼Żelimo izraziti posebno zadovoljstvo ─Źinjenicom da se ova struka, bez obzira na njezin prirodni interes, u slu─Źaju Cvjetnog trga svrstala na stranu javnog interesa i interesa gra─Ĺana.

Cijeli tekst Zajedni─Źke izjave DAZ-a, UHA i HKA mo┼że se pro─Źitati na ovoj adresi.

Povratak natrag