Nama sme─çe, a njima Manhattan?! Dosta je!

ÔÇ×Ako Milan Bandi─ç jo┼í nije shvatio da ne ┼żelimo ovakav destruktivan GUP, gra─Ĺani i gra─Ĺanke ─çe mu to jasno poru─Źiti na jo┼í jednom prosvjeduÔÇť, izjavili su danas Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget ispred zagreba─Źke Gradske skup┼ítine. Udruge su najavile prosvjed ispred Skup┼ítine (─ćirilometodska 5) za ponedjeljak, 9. prosinca, u 08:15 sati, uo─Źi odr┼żavanja idu─çe sjednice.

Iako je Bandi─ç, suo─Źen s odlu─Źnim otporom javnosti i nejedinstvom u gradskoj koaliciji, povukao GUP (Generalni urbanisti─Źki plan) iz hitne procedure te se on ne─çe na─çi na idu─çoj sjednici, zbog svih manipulacija u proceduri te opasnog sadr┼żaja GUP-a, udruge su odlu─Źile svejedno organizirati prosvjed upozorenja.

Udruge zahtijevaju obustavu procesa dono┼íenja GUP-a te izradu novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budu─çnost grada. ÔÇ×Bandi─çevÔÇť GUP donosi samo nastavak urbanisti─Źkog divljanja, novu privatizaciju prostora, daljnje ignoriranje javnog interesa te sasvim pogre┼íne korake u prometnoj politici.

Konkretno, ovaj GUP donosi iznimke kojima se omogu─çava neograni─Źena koli─Źina izgradnje u Donjogradskim blokovima, poput projekta ÔÇ×CvjetniÔÇť Tomislava Horvatin─Źi─ça gdje su u pojedini slu─Źajevima balkoni stanara bili potpuno zazidani zbog nove izgradnje. Nadalje, GUP omogu─çava izgradnju novih javnih gara┼ża u gradskom sredi┼ítu, ─Źime bi se u prometno zagu┼íene ulice doveli dodatni automobili. Za izgradnju gara┼ża formalno ─çe biti potrebna samo kratka studija ─Źiji sadr┼żaj ─çe Bandi─çevi poslu┼ínici lako mo─çi prilagoditi. Zatim, na Golf igrali┼ítu u Blatu omogu─çuje se ve─ça gradnja od propisane. Svakako je najsporniji i po obimu najve─çi problem ovog GUP-a tzv. Zagreba─Źki Manhattan. ─îak i prema posljednjem prijedlogu, gotovo na polovici povr┼íine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgova─Źki i ugostiteljski objekti i na taj na─Źin nepovratno uni┼ítiti ovaj prostor. Za potrebe investitora, koji je sli─Źnim projektom ve─ç digao na noge tisu─çe prosvjednika u Beogradu, Bandi─ç potpuno ignorira tisu─çe primjedbi gra─Ĺana i gra─Ĺanki Zagreba koji su se usprotivili ovakvoj devastaciji.

Udruge nagla┼íavaju kako Bandi─ç u isto vrijeme, dok gazi po ┼żeljama stanovnika Zagreba i poku┼íava graditi Manhattan, stanovnike Zagreba pu┼íta da se gu┼íe u sme─çu i jo┼í im za idu─çi sjednicu Skup┼ítine priprema poskupljenje odvoza otpada. Zbog svega toga pozivaju na prosvjed i jo┼í jedan glasan otpor Bandi─çevim nasrtajima na resurse grada. 

Povratak natrag