“Neka institucije pravne dr┼żave rade svoj posao”

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije su danas ispred DORH-a izveli prosvjednu akciju kojom su komentirali omiljenu po┼ítapalicu brojnih politi─Źara i ─Źelnika institucija: “Neka institucije pravne dr┼żave rade svoj posao”. Aktivisti su najavili da ─çe od sada svakom politi─Źaru koji izgovori tu izjavu uru─Źiti toaletni papir sa otisnutom izjavom.

Na slu─Źaju Var┼íavske i na mnogim drugim slu─Źajevima se jasno vidi da institucije pravne dr┼żave svih ovih godina ne rade svoj posao. Institucije pravne dr┼żave ─çe biti vjerodostojne u borbi protiv korupcije koju su nedavno zapo─Źele tek kad se po─Źne ra┼í─Źi┼í─çavati situacija u Zagrebu i u ostalim gradovima ┼íirom Hrvatske. Sada se institucije fokusiraju na politi─Źke mrtvace, a kaznene prijave protiv politi─Źara poput Bandi─ça se jo┼í uvijek ne rje┼íavaju.

Primjerice na┼ía kaznena prijava protiv Milana Bandi─ça za sklapanje nezakonitog ugovora o financiranju Var┼íavske niti nakon 9 mjeseci jo┼í uvijek nije rije┼íena. Ugovorom s Horvatin─Źi─çem je gradona─Źelnik Bandi─ç obvezao gra─Ĺane Zagreba na pla─çanje 12 milijuna kuna za rampu za privatnu gara┼żu kojom se devastira dio pje┼ía─Źke zone u Var┼íavskoj ulici. Ugovor ne samo da je ┼ítetan za gra─Ĺane, ve─ç je i nezakonit jer se poziva na nepostoje─çe odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nije nam jasno kako je mogu─çe da policija i USKOK u 9 mjeseci ne mogu utvrditi je li ugovor od nekoliko stranica zakonit te postoji li za potpisivanje istog kaznena odgovornost. O─Źekujemo da DORH i USKOK u najskorijem roku rije┼íe na┼íu kaznenu prijavu na na─Źin da podignu optu┼żnicu ili da odbace kaznenu prijavu.

O─Źekujemo da ─çe se u najskorijem roku razrije┼íiti i ostali slu─Źajevi vezani uz prostorne devastacije ┼íirom Hrvatske poput kaznene prijave protiv biv┼íe dubrova─Źke gradona─Źelnice ┼áuice za neovla┼ítenu prodaju gradskog zemlji┼íta ispod tr┼żi┼íne cijene golf investitorima kao i nelegalna prodaja zemlji┼íta na Marjanu partnerici splitskog gradona─Źelnika Keruma.

Povratak natrag