Bandić i HDZ – složna braća Zagreb rasprodaju

Bandić i HDZ – složna braća Zagreb rasprodaju

Bandić i dalje nastavlja s istom štetnom politikom vođenja Zagreba, ovog puta jurišem na vrijedan gradski prostor u samom središtu grada – Blok Badel. U tome mu i dalje velikodušno pomaže HDZ, što je i pokazao na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, kada je podržao Bandićev plan. 

Iako su građanke i građani na prošlim parlamentarnim izborima jasno pokazali što misle o Bandiću i njegovom načinu vođenja grada, gradonačelnik nastavlja po starom. Naime, plan Milana Bandića da privatnoj tvrtki prepusti preko milijun kvadrata vrijednog gradskog zemljišta na Velesajmu i Hipodromu za tzv. Zagrebački Manhattan je propao pa je odlučio po istom modelu investitorima prepustiti Blok Badel. U idućih šest mjeseci, koliko je preostalo do lokalnih izbora, Gradska je uprava odlučila, vjerojatno na isti način, riješiti se i ostalih vrijednih gradskih prostora poput Bloka Zagrepčanka te tvornica Badel i Sljeme. Za prostor Središta Trešnjevke raspisan je brzinski natječaj u svrhu izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU) kojim bi bila omogućena daljnja prekomjerna stambeno – komercijalna gradnja na tom osjetljivom području grada. Svi ovi gradski prostori su desetljećima zapuštani i ostavljeni na propadanje ne bi li nekretnine postale u potpunosti neupotrebljive te na koncu zajedno s vrijednim zemljištem prepuštene privatnim investitorima čiji je jedini interes njihov vlastiti profit. Javni interes i javni sadržaji u takvim slučajevima u potpunosti padaju u vodu. Ishitreno trgovanje vrijednim gradskim prostorom još jednom pokazuje kako se gradom ne upravlja sustavno, poštujući pravila struke i uzimajući u obzir potrebe građana i građanki grada. Umjesto da koristimo svoje raspoložive javne resurse u planiranju održive budućnosti grada, Gradska uprava pod vodstvom Milana Bandića trguje tim istim prostornim resursima kako bi pogodovala privatnim investitorima prema čijim interesima kroji prostorne planove.

Bandićeva prostorna politika ide u smjeru prepuštanja privatnim investitorima prostor u javnom vlasništvu, a zatim i samo prostorno planiranje, zanemarujući pritom u potpunosti javni interes i potrebe grada redom odbacujući primjedbe iznesene tijekom javnih rasprava ukoliko se one razlikuju od planova investitora. Najnoviji primjer takve prostorne politike vidimo na Bloku Badel. Naime, u smislu tržišne kategorizacije vrijednosti zemljišta, zemljište u Bloku Badel trenutno spada u 3. kategoriju budući daza njega još nije donesen urbanistički plan uređenja, a kada se on donese, prijeći će u 1. kategoriju te će njegova vrijednost značajno porasti. Odlukom o osnivanju trgovačkog društva za Blok Badel, a koja je zahvaljujući HDZ-u izglasana na posljednjoj sjednici Gradske skupštine, Grad traži novčanu dokapitalizaciju u vrijednosti iznosa zemljišta koje Grad ulaže u to društvo te onome tko to ponudi prepušta kontrolni paket od 51 posto. Prepuštajući tako kontrolni paket privatnim investitorima temeljem umanjene procjene vrijednosti zemljišta, Bandić i HDZ su ponovno donijeli višemilijunsku štetu Zagrebu jer će nakon donošenja urbanističkog plana uređenja vrijednost zemljišta koje je uložio Grad  porasti, ali se to neće odraziti na udio Grada u temeljnom kapitalu. Kada bi se uzela u obzir promjena vrijednosti zemljišta, poslovni udio Grada u temeljnom kapitalu društva bio bi puno veći od 49 posto, a investitora puno manji od 51 posto. Osim toga, kao većinski vlasnik društva, privatni investitor osigurava pravo kreiranja sadržaja u urbanističkom planu uređenja. Ovo je klasičan primjer javno-privatnog partnerstva na Bandićev i HDZ-ov način, a to je tek početak ukoliko javnost ponovno ne pruži čvrst otpor ovakvoj rasprodaji gradskih prostornih resursa.