Bandiću, vrati pare! Novi prosvjed na balkonima i prozorima (24.4. u 19h)

Bandiću, vrati pare! Novi prosvjed na balkonima i prozorima (24.4. u 19h)

Udruge pozivaju građanke i građane Zagreba na novi prosvjed protiv Bandića na balkonima i prozorima stanova i kuća u petak, 24. travnja u 19:00 sati. 

Organizatori, Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad, ovaj su prosvjed nazvali „Bandiću, vrati pare“, stavljajući fokus na gradonačelnikovo rasipanje gradskog novca na mutne i nepotrebne, često i preplaćene poslove. Time je Bandić doveo Zagreb u nikad gore financijsko stanje, upravo u najgoroj kriznoj situaciji s kojom se današnja generacija susrela. Udruge ističu kako je svaki dan Bandićeve vladavine dodatan financijski i društveni trošak za sve stanovnike glavnog grada te kako je Zagrebu konačno nužno novo vodstvo koje će uvažavati stavove javnosti i stručnjaka i raditi na zadovoljenju njihovih stvarnih potreba.

Građanke i građani Zagreba prošlog su petka u velikom broju izašli na svoje prozore i balkone i još glasnije i bučnije nego prvi put pokazali da nisu zadovoljni načinom na koji Bandić u suradnji s HDZ-om upravlja našim gradom, osobito sada kada smo pogođeni dvjema krizama. Iz dana u dan sve je očitiji posvemašnji kaos u saniranju štete nakon potresa kao i činjenica da ova nesposobna vlast u mjesec dana nije bila u stanju sustavno provesti niti najosnovnije korake u sanaciji. Zbog njihovog neznanja i nebrige, čak se i oni građani koji nemaju velike štete ne mogu vratiti u svoje domove niti sami započeti obnovu jer nemaju jasne upute što i kako trebaju raditi.

Sve to događa se u gradu gdje gradonačelnik upravlja s oko 12 milijardi kuna godišnje, dok dijelovi grada i dalje nemaju ni osnovni komunalni standard, a brojne su ulice često zatrpane smećem. Zato se ovim prosvjedom poručuje: Gradonačelniče, vrati nam naše pare! 

Iz dana u dan sve je više objava kako se nenamjenski trošio novac kojeg su građani povjerili izabranoj vlasti da njime upravlja na dobrobit svih. Proračunske zalihe namijenjene za slučaj elementarne nepogode godinama su se trošile za financiranje manifestacija  raznih udruga, vrlo često politički ili interesno povezanih s gradonačelnikom na što je upozoravala i državna revizija. Putem netransparentne javne nabave namještali su se poslovi kumovimai i prijateljima, usred krize planiralo se uskršnje ukrašavanje grada pa se pod pritiskom javnosti od toga odustalo, a gradski novac dodjeljivao se odabranim akademicima – redom članovima Bandićeve stranke – za neke maglovite projekte.

Građanima je toga dosta. Ovim prosvjedima ne pristaju ni na to da policija legitimno pravo na iskazivanje nezadovoljstva naziva remećenjem javnog reda i mira te da se ponovno pokušava utišati glas građana i građanki. Prošlog petka stanovnici Zagreba pokazali su da se takvih „upozorenja“ ne boje, a pokazat će to opet.