HOĆEMO ZNATI!

HOĆEMO ZNATI!

Pravo na grad i Zelena akcija:

Prema najavama investitora Immo World Wide Zagreb d.o.o. i Hoto grupe danas u 9 sati u Tribinama grada Zagreba, Kaptol 27 trebala je biti održana javna prezentacija radova pristiglih na anketni natječaj za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja donjegradskog bloka omeđenog ulicama Varšavska, Gundulićeva, Ilica, Preobraženska i Trgom Petra Preradovića.

Na navedenoj adresi jutros se okupilo sedamdesetak građana i aktivista zainteresiranih za detaljnije informacije o pristiglim prijedlozima i cjelokupnom projektu. No, iako je i sam Tomislav Horvatinčić prezentaciju opetovano najavljivao u medijima, a datum i mjesto njenog odvijanja su definirani u natječajnoj dokumentaciji te iako je još jučer investitor potvrđivao da će se ona dogoditi, prezentacije danas nije bilo.

Investitor je, dakle, dezinformirao zainteresirane građane, a jedino što se iz toga može zaključiti jest da zapravo ne želi prisustvo javnosti u procesu.

Inicijativa “Pravo na grad” i Zelena akcija su početkom ovog tjedna uputile pismo članovima Stručnog suda za ocjenu pristiglih prijedloga u kojem se na njih apelira da ne daju legitimitet ovom natječaju i projektu. U dokumentaciji natječaja se naime na više mjesta navodi kako će njegovi rezultati biti podloga za izmjenu Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, što je potpuno neprihvatljivo.

Niti najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rješenje za jedan od blokova, dakle za jedan detalj unutar Donjeg grada, ne može pružiti nikakvu stručnu argumentaciju za izmjenu GUP-a. Pravila postavljena GUP-om su konceptualnog i strateškog značaja, nužna zbog zaštite spomeničke cjeline i očuvanja atraktivnosti, funkcioniranja i vitalnosti Donjeg grada.

Uključenost predstavnika nadležnih gradskih institucija u Stručni sud pokazuje kako ovdje nije samo riječ o željama investitora, već i o ozbiljnoj namjeri Grada. Tako u Stručnom sudu sudjeluju:

  • Slavko Dakić, pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada;
  • Ivica Fanjek, pročelnik Gradskog zavoda za prostorno planiranje;
  • Doris Kažimir, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode;
  • Ankica Kačić, pomoćnica Pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Ovim putem još jednom javno pozivamo stručnjake, gradske službenike i članove Stručnog suda da ne daju legitimitet projektu kojim privatni investitor nastoji forsirati izmjenu GUP-a.

Pismo članovima Stručnog suda za ocjenu pristiglih radova

Članovi Stručnog suda za ocjenu pristiglih radova