NACIONALNI FORUM ZA PROSTOR

NACIONALNI FORUM ZA PROSTOR

Pozivamo vas na javnu panel diskusiju i inicijativni skup NACIONALNOG FORUMA ZA PROSTOR koji će se održati u petak 16. studenog u Novinaskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2, od 12 do 15 sati.

Namjera je da se Forum uspostavi kao stalna javna platforma koja se bavi različitim aspektima prostorne problematike, a s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa.

Forum je zamišljen kao neformalna inicijativa građana iz cijele Hrvatske koja okuplja (1) zainteresirane predstavnike postojećih građanskih inicijativa nastalih na točkama aktualnih ili potencijalnih drastičnih devastacija prostora; (2) predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša, demokratizacijom, zaštitom spomenika kulture, arhitekturom itd; (3) stručnjake iz različitih područja relevantnih za prostornu problematiku te (4) zainteresirane javne osobe.

Dugoročni ciljevi Foruma uključuju: podizanje razine i kvalitete javnog tematiziranja prostornih pitanja; davanje sustavnog pregleda ključnih prostornih problema i aktera u procesu; osnaživanje lokalnih građanskih inicijativa; stvaranje kritične mase u javnosti zainteresirane za unapređenje odnosa prema prostoru kao i smještanje prostorne problematike na višu razinu među društvenim i političkim prioritetima.

Uvodna izlaganja i izvještaje pitanjima prostora na panel diskusiji će dati: Vladimir Lay, Mirko Petrić, Vjeran Piršić (Eko Kvarner), Đivo Dražić (DUB), Krešo Galović, Dušica Radojčić (Zelena Istra), Zlatko Uzelac, Luka Bunčuga (Skupina urbanista i prijatelja Jelse), Niko Gamulin, Vera Šimek-Petrinjak (Zelena akcija) i Teodor Celakoski (Pravo na grad).

Sudjelovanje u raspravi najavili su i: Frano Dulibić, Slaven Tolj, Bruno Poropat, Marko Sančanin, Davorin Stipetić, Mladen Škreblin, Ognjen Čaldarović, Jurica Pavičić, Suzana Jašić, Zorislav Antun Petrović, Boris Bakal, Vilim Matula, Urša Raukar, Leon Lučev, Ivo Duboković, Luko Piplica, Damir Franolić, Tomislav Tomašević i Sonja Soldo.

Domaćin skupa je inicijativa Pravo na grad uz potporu zaklade Heinrich Böll.