Naši stanovi nisu kule od karata

Naši stanovi nisu kule od karata

Aktivisti i aktivistice inicijative “Stanovanje za sve” u subotu 23.11.2019. izveli su akciju na Cvjetnom trgu kojom su poručili da ne smijemo okretati leđa stambenoj krizi i stambenim problemima, već da moramo zahtijevati strukturne i značajne promjene počevši od Europske unije, pa sve do naših nacionalnih vlada i lokalnih samouprava. 

Inicijativa poziva građane da daju svoj potpis za Europsku građansku inicijativu “Stanovanje za sve” čiji je cilj prikupiti milijun potpisa na razini Europske unije i time potaknuti promjenu stambene politike u državama članicama.

Advent samo što nije počeo, a u pozadini blagdanske rasvjete i atraktivnih događaja potiho rastu cijene stanova uslijed povećane potražnje za kratkoročnim najmom. Naše sugrađane se izbacuje iz stanova jer im gazde bolje zarađuju od turizma nego od dugoročnog najma, a naše lokalne samouprave i država okreću glavu od ovog gorućeg problema – stambene krize. 

Članice inicijative upozorile su da je Hrvatska na začelju Europske unije po razini stambenih prava, a Nino Preložnjak iz Mreže mladih Hrvatske dodao je kako su mladi posebno pogođeni stambenom krizom i da “u hrvatskim gradovima cijene najma nezaustavljivo rastu, dok je kupnja stana za većinu mladih tek fantazija”. Preložnjak dodaje kako “Hrvatska ima skoro 80% mladih u dobi od 18-34 godine koji uslijed nemogućnosti rješavanja vlastitog stambenog pitanja još uvijek žive u roditeljskom domu. Prosječna dob odlaska iz roditeljskog doma kod nas je najviša u EU – 31,5 godina.” 

Stanovanje i stambene politike u Hrvatskoj se sustavno zanemaruju u korist povećanja potražnje za stambenim kreditima. Kako je navela Iva Marčetić iz Prava na grad “mi proživljavamo stambenu krizu koju naše lokalne i nacioalne vlasti, a isto tako i Europska Unija sustavno zanemaruju.” Marčetić dodaje da se “sve politike stanovanja kojima se naša država bavi svode se na subvencije kredita radi kupnje vlastite nekretnine. Ovakvi programi pokrivaju vrlo usku socijalnu skupinu – one koji su kreditno sposobni, a zanemaruju sve ostale koji ne se žele ili ne mogu zadužiti do penzije na samom početku radnog vijeka.”  Na taj način država je dodatno potakla zaduživanje, a nije dugoročno riješila stambeno pitanje – čak ni onih koji su podigli kredit, a kamoli ostalih. Stoga inicijativa zahtijeva da se na razini Europske unije počne sustavno rješavati problem nedostatka priuštivih stanova na način da se fondovi usmjere u razvoj programa javno-najamnih stanova, kao i da se reguliraju digitalne platfome za kratkoročni najam poput Airbnb-a.

Iz inicijative upozoravaju da je vrijeme blagdana posebno teško onima koji svoje stambeno pitanje rješavaju putem najma, budući da ni država, ni lokalne samouprave ne reguliraju tržište kratkoročnog najma namijenjenog turizmu. Kratkoročni najam znatno utječe na podizanje cijena za najmoprimce, ali i na nesigurnost statusa najmoprimaca jer ih se – primjerice u vrijeme Adventa u Zagrebu ili u vrijeme sezone na obali – često i izbacuje iz stanova kako bi najmodavci zaradili od turista.

Inicijativa smatra da se jedino politikom javnih ulaganja u stanovanje i regulacijom kratkoročnog najma možemo nadati da ćemo u budućnosti imati pristup sigurnim domovima i zato poziva građane da svojim potpisom na stranici inicijative housingforall.eu daju glas za ovu promjenu. 

Fotografije s akcije možete preuzeti na ovom linku

Kampanju “Stanovanje za sve” u Hrvatskoj vodi Pravo na grad, a podržavaju je 

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju

Centar za mirovne studije

Društvo arhitekata Istre DAI/SAI

Društvo arhitekata Rijeke DAR

Društvo arhitekata Zagreba

Inicijativa Srđ je naš!

Institut za političku ekologiju

Kuća ljudskih prava

Mreža mladih Hrvatske

Savez udruga Operacija grad, 

Platforma Doma mladih

Pravo na grad

Sindikat obrazovanja, medija i kulture

Udruga hrvatskih arhitekata UHA

Udruga MoSt

Zelena akcija  

Zelena Istra