Nikad više Varšavska!

Nikad više Varšavska!

IMG_0012Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba donesene su izmjene GUP-a kojima se, među ostalim, ukidaju odredbe koje su omogućile devastaciju Cvjetnog trga i otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ove odredbe su uvrštene tijekom 2007. radi pogodovanja HOTO grupi u realizaciji trgovačkog centra i garaže “Cvjetni”. Tada je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dozvoljeno je kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te je povećana količina dozvoljene izgrađenosti donjogradskih blokova.

U jeku prosvjeda protiv kopanja rampe u Varšavskoj u ožujku 2010. Gradska skupština je pod pritiskom javnosti donijela Zaključak prema kojem se u sljedećoj izmjeni GUP-a ove izmijenjene odredbe trebaju vratiti na staro.

Osim poništavanja odredbi vezanih uz pogodovanje u slučaju devastacije na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici, usvajanjem zaključaka Gradske skupštine sadržanih u ovim izmjenama ukida se još nekoliko štetnih odredbi nastalih izmjenama GUP-a u proteklom razdoblju. Primjerice, eliminira se mogućnost izgradnje na zelenim površinama u podsljemenskoj zoni što je bilo uvršteno u GUP izmjenama 2009. godine. Pored toga, ukida se mogućnost izgradnje u rekreacijskoj zoni na Krešićevim livadama na Tuškancu te se livada pored Kraša prenamjenjuje iz mješovite u zelenu, kao što je i bilo prije sumnjive prenamjene koju još uvijek istražuje Državno odvjetništvo u sklopu afere „Krašograd“.

Sinoćnjom odlukom Skupština je provela taj Zaključak u djelo i, pokazavši da je sustav ipak u stanju odgovoriti na glas javnosti, onemogućila buduće projekte poput “Cvjetnog” i otimanja pješačke zone. Pozdravljamo ovu odluku koja je rezultat višegodišnjeg djelovanja brojnih pojedinaca i organizacija okupljenih u kampanji Pravo na grad. Nadamo se da se slučaj poput Varšavske više nikad neće ponoviti.