OBMANOM JAVNOSTI DO IZMJENE GUP-a I UBRZANOG RUŠENJA

OBMANOM JAVNOSTI DO IZMJENE GUP-a I UBRZANOG RUŠENJA

Prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojeg je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo čitanje Gradskoj skupštini omogućuje neograničenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Međutim, znajući da bi se javnost snažno suprotstavila takvom dokumentu, na javnu raspravu u svibnju nije upućen taj, već drugi, blaži prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje.

Na prijedlog izmjena GUP-a koje je izradio Zavod, Pravo na grad i Zelena akcija su tijekom javne rasprave uložile primjedbe temeljene na peticiji “Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada” koju je potpisalo preko 50.000 građana i građanki. No, ne samo da niti jedna od tih primjedbi nije uvažena, nego je i prvobitni prijedlog Zavoda promijenjen. Time je gradska vlast izigrala struku i obmanula javnost, izbjegavajući da se raspravlja o njenim stvarnim namjerama.

Zadnjim prijedlogom Poglavarstva u potpunosti se zadovoljavaju interesi i planovi građevinskog biznisa vezani za blok na Cvjetnom trgu i još 15 donjogradskih blokova. Tako se za novu izgradnju unutar blokova ukidaju sva sadržajna ograničenja, pa će sve njih biti moguće popuniti stanovima, uredima i trgovačkim centrima. Nadalje, omogućuje se maksimalna izgrađenost (do 100 posto) i neograničena visina objekata, što će dovesti do potpunog zatrpavanja unutrašnjosti blokova. Konačno, dopušta se ukopavanje rampi, odnosno ulaza u podzemne garaže na javnoprometnim površinama, što znači uništavanjetih površina, pa čak i pješačkih zona (uključujući i onu u Varšavskoj ulici). Sve to jasno pokazuje u čiju korist se mijenja GUP. Upravo je ovih nekoliko elemenata nedostajalo u važećem GUP-u kako bi se na Cvjetnom trgu mogao izgraditi projekt HOTO grupe.

Iako trenutni prijedlog zasad ne predviđa izgradnju javnih garaža u donjogradskim blokovima, izvjesno je da će gradska vlast nastaviti s istom metodom obmane javnosti te da će u zadnji tren, pred finalno donošenje izmjena GUP-a, organizirati umetanje amandmana kojima će se i to omogućiti.

Investitoru na Cvjetnom trgu gradska vlast međutim ne pogoduje samo mijenjanjem GUP-a. Kako se nedavno moglo saznati iz medija, Grad prije donošenja izmjena planira izdati lokacijske dozvole za građevinske pothvate u bloku, kako bi se s rušenjem moglo početi već tijekom ljeta. Pored toga je i sam Grad Zagreb, za potrebe istog projekta, zatražio lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici, čime izravno sudjeluje u razaranju postojeće pješačke zone.

Sva opisana pogodovanja usprkos otvorenom protivljenju javnosti, kao i ona prethodna (davanje povlaštenih informacija prilikom kupnje nekretnina i sudjelovanje gradskih dužnosnika u investitorovom žiriju), navode na sumnju da je ovdje na djelu korupcija.

Na idućoj sjednici Gradske skupštine (28. lipnja) Pravo na grad i Zelena akcija će predati peticiju te zatražiti od gradskih zastupnika da nipošto ne izglasaju dio izmjena GUP-a koje se odnose na Donji grad. Također, zahtijevamo od Grada da ne izdaje nikakve dozvole, a posebno ne onu za ulazno-izlaznu rampu u Vašavskoj ulici kojom se uništava pješačka zona i naš zajednički javni prostor.

Ovime ulazimo u novu fazu otpora koji će se nastaviti u svim etapama eventualnerealizacije projekta na Cvjetnom trgu. S protestnim akcijama krećemo već od idućeg tjedna te ćemo javno pozvati građane i građanke da nam se pridruže.

PRILOG 1: Analiza GUP – donjogradski blokovi

PRILOG 2: Tekst peticije “STOP devastaciji”