Održano predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”

Održano predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”

U srijedu 3. lipnja u Društvenom centru Kino Mosor održano je predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”. Proučavanje geografije preživljavanja u siromaštvu, kao što je slučaj beskućnika, otvara perspektivu na to kako marginalizirane skupine stvaraju mreže javnih i privatnih prostora koje im omogućuju život u gradu.

Predavanje se usredotočilo na tri trenda u geografiji preživljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama – eksploziju video nadzora, novine u zakonu o ometanju posjeda te kriminalizaciju čak i radnji kao što je dijeljenje obroka u javnosti – ne bi li pokazalo kako preživljavanje beskućnika i drugih siromašnih skupina postaje sve ugroženije, ali i ukazalo kako se aktivizam i teoretizacija okupljen oko “povike i zahtjeva” za pravom na grad može suprotstaviti tim trendovima koji ne samo da ugrožavaju siromašne, već sve nas koji želimo istinski živjeti u gradu.

Don Mitchell profesor je geografije na Sveučilištu u Syracuseu. Uz Davida Harveya Mitchell je najistaknutiji američki socijalni geograf. U svom radu bavi se socio-teorijskim aspektima proizvodnje i značenja prostora, i to primarno kroz odnos zakona, prava i javnog prostora: privatizacijom javnog prostora, klasnom diskriminacijom, nadzorom nad marginaliziranim skupinama i aktivistima. Napisao je temeljnu studiju o ‘prostornoj nepravdi’: “Pravo na grad: Društvena pravda i borba za javni prostor” (2003.), a autor je i monografija “Kulturalna geografija: kritički uvod” (2000.) i “Laž zemlje: radnici migranti i kalifornijski krajolik” (1996.).

Predavanje Dona Mitchella organizirali su Forum Zagreb i Multimedijalni institut u suradnji s Platformom 9,81 – Institutom za istraživanja u arhitekturi.