Podrška inicijativi za spas karlovačkih platana

Podrška inicijativi za spas karlovačkih platana

Pravo na grad i Zelena akcija žele izraziti bezrezervnu podršku Ekološkom društvu Pan i Građanskoj inicijativi za spas platana u njihovim nastojanjima da obrane stoljetne karlovačke platane od apsurdnih zahvata gradske vlasti. Građani su direktnim prosvjedom u utorak 2.5. uspjeli spriječiti sječu platana koja se to jutro trebala dogoditi u Nazorovoj ulici te im na ovaj način želimo pružiti moralnu podršku u njihovim kontinuiranim dežurstvima i budućim akcijama za obranu ovog simbola karlovačke povijesne jezgre. Pridružujemo se i mišljenju Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (Odbor za baštinu i prostor) koje je utvrdilo kako će sporni zahvat devastirati karlovačku “Zvijezdu“ koja je s nizom objekata i krajobraznim uređenjem izuzetno kulturno dobro koje se štiti kao cjelina.

Građani Karlovca su proteklih dana jasno pokazali da su itekako zainteresirani za sudbinu platana pa je time još nerazumnije ponašanje gradskih vlasti koje su propustile na vrijeme informirati građane o zahvatu te zajedno s građanima i stručnjacima razmotriti i ona tehnička rješenja rekonstrukcije kanalizacije koja ne bi dovela do sušenja pa niti do rušenja platana. Nerazumno je da gradska vlast bez dodatnih stručnih mišljenja pristupa uništavanju 10 stoljetnih platana procijenjene materijalne vrijednosti od 2 milijuna kuna što je tek nešto manje od vrijednosti cijelog projekta rekonstrukcije kanalizacije koji košta 2,7 milijuna kuna. Platane osim ove velike materijalne vrijednosti imaju još veću nematerijalnu vrijednost za same građane Karlovca.

Platane su jedan od simbola grada Karlovca i zaslužuju da se o njihovoj sudbini provede temeljita javna rasprava kako bi se utvrdilo što je u predmetnom slučaju javni interes tj. što je u najboljem interesu građana Karlovca. Podržavamo zahtjeve Ekološkog društva Pan i Građanske inicijative za spas platana da se trenutačno obustave planovi za rušenje platana u Nazorovoj ulici te da se hitno izvrši stručna revizija projekta koja će pokazati kako postoje i drugačija tehnička rješenja koja bi očuvala platane u Nazorovoj ulici. Sve više neovisnih stručnjaka istupa u javnost i odgovorno tvrdi kako je sječa platana nepotrebna jer postoje tehničke mogućnosti da se cijeli projekt izvede na način koji bi sačuvao stoljetno drveće, a pritom projekt ne bi bitno poskupio.