Podrška prosvjedima 15. listopada – Ujedinjeni za globalne promjene

Podrška prosvjedima 15. listopada – Ujedinjeni za globalne promjene

Pravo na grad i Zelena akcija podržavaju prosvjede koji će se 15. listopada 2011. održati u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Građani će tada izaći na ulice da izraze neslaganje s financijskim i političkim elitama koje nas vode u daljnje produbljenje ekonomske i socijalne krize.

Prosvjedi na Wall Streetu su jasno poručili vladajućim elitama da rade za dobro nekolicine, a ignoriraju većinu građana te štete koje nastaju po okoliš i lokalne zajednice.  Upravo te elite i dalje bezobzirno djeluju na otimanju preostalih zajedničkih resursa koji će dovesti do još većeg osiromašenja građana i isključenja iz postupaka donošenja odluka.

Pridružujemo se kritici trenutnog ekonomsko-političkog sustava koji u cijelom svijetu trošak krize prebacuje na najslabije. Umjesto da trošak snose oni koji su krizu uzrokovali, pokušava ga se dvostruko naplatiti od građana i građanki. Prvi put spašavanjem banaka, a sada zahtjevima za smanjenjem javne potrošnje, daljnjom privatizacijom javnih dobara i slabljenjem države kao javnog servisa.

Nenasilni prosvjedi 15. listopada će poručiti da je dosta rasprodaje javnih i zajedničkih dobara. Dosta je sustava u kojem za privatni profit nekolicine svi plaćamo javne troškove.