Policija pokušava osujetiti prosvjede za Varšavsku, a Ministarstvo i dalje ignorira

Policija pokušava osujetiti prosvjede za Varšavsku, a Ministarstvo i dalje ignorira

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Aleksandra Ljuba je izjavila za HINA-u da se danas na poziv Prava na grad i Zelene akcije u prvoj aktivnosti organizirane skupine građana “Živi zid za Varšavsku” okupilo oko 100 ljudi. Nakon prosvjeda u Varšavskoj 10. veljače 2010., ovo je novi pokušaj policije da obmane javnost o broju prosvjednika koji se okupljaju protiv otimanja Varšavske ulice, a sve u svrhu sprečavanja omasovljenja broja građana koje će uskoro morati fizički iznositi iz Varšavske.

Danas je ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u redu stajalo više od 600 ljudi i na taj način zahtijevalo od Ministarstvo da odgovori na prijavu Prava na grad i Zelene akcije što možemo dokazati fotografijama prosvjeda i potvrdama o urudžbiranju. U privitku možete naći potvrdu o urudžbiranju prijave prosvjednika koji je bio među prvima u redu ispred Ministarstva s urudžbenim brojem “15-10-14” te potvrdu o urudžbiranju posljednjeg prosvjednika sa istom klasom i današnjim datumom te urudžbenim brojem “15-10-581“. Jednostavnom matematikom se dolazi do brojke od 567 prosvjednika koji su svoju prijavu danas osobno predali u Ministarstvo čemu treba pridodati i prosvjednike koji nisu imali vremana čekati 4 sata u redu i koji su svoju prijavu Ministarstvu obećali poslati poštom.

Isto tako moramo reagirati na današnje priopćenje Ministarstva graditeljstva o prosvjedu u kojem se ne objašnjava zašto Ministarstvo već dvije godine odbija pismeno ili usmeno odgovoriti na prijavu Prava na grad i Zelene akcije čime krši članak 285. Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Ministarstvo ovakvom šutnjom administracije i političkom bahatošću u posljednje dvije godine pridonosi eskalaciji problema u Varšavskoj.