Poziv na okrugli stol o obnovljivim izvorima energije

Poziv na okrugli stol o obnovljivim izvorima energije

Tematska mreža „Jedro“ organizira okrugli stol „Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?“ koji će se održati u srijedu, 25. listopada, u 13:00 u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

Posljednjih godina građanska energija ima posebno mjesto u energetskoj politici. Građanska bi energija trebala značajno doprinijeti i dekarbonizaciji i sigurnosti energetskog sektora. Iako zakonski okvir na EU i nacionalnoj razini postoji, projekti građanske energije su još uvijek malobrojni.

Na okruglom stolu raspravljat će se o izazovima građanske energije. U prvom dijelu bit će predstavljene dobre prakse i praktični izazovi inicijativa koje se bave implementacijom građanske energije iz obnovljivih izvora. U drugom dijelu događanja vodit će se rasprava s ključnim dionicima kako bi razjasnili glavne prepreke u implementaciji projekata građanske energije.

Pridružite nam se u raspravi te vas molimo da svoje sudjelovanje prijavite na poveznici.

Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta JEDRO (Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad) kojeg financira Europska Unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Zelena akcija, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Zeleni Osijek, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Zelena energetska zadruga, Brodsko ekološko društvo, Ekološka udruga Krka Knin, Pravo na grad, PAN – udruga za zaštitu okoliša i prirode i ZMAG – zelena mreža aktivističkih grupa. Cilj projekta je prikupiti i analizirati podatke te doprinijeti unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (otpad, voda i energetika).

Tekst je objavljen u okviru projekta “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Prava na grad.