Poziv Vladi Republike Hrvatske: podržite pravedan pristup lijekovima protiv bolesti COVID-19

Poziv Vladi Republike Hrvatske: podržite pravedan pristup lijekovima protiv bolesti COVID-19

Organizacije za zaštitu i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj zatražile su od Vlade RH da podrži inicijativu za omogućavanje pravednog pristupa medicinskim proizvodima razvijenima u borbi protiv COVID-19 pandemije. 

Hrvatska bi trebala podržati prijedlog kojeg su Indija i Južna Afrika uputile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) za privremenu suspenziju prava intelektualnog vlasništva za proizvode koji su nužni u odgovoru na COVID-19 pandemiju, čime bi se omogućilo svim zemljama svijeta da zanemare dio odredbi prava intelektualnog vlasništva navedenih u Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS), bez straha od sankcija. Također, Hrvatska se treba  zalagati da Europska komisija u ime Europske unije pridruži globalnom pokretu solidarnosti i podrži zahtjev o kojem WTO raspravlja već nekoliko mjeseci, a kojeg je do sada podržalo preko 100 zemalja svijeta.

Važno je naglasiti da prijedlog ne predstavlja napad na pravo intelektualnog vlasništva kao takvo, nego poziva na privremenu suspenziju patentnog sustava za COVID-19 proizvode, dok se ne postigne imunitet na svjetskoj razini. 

Organizacije za ljudska prava Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava, Institut za političku ekologiju i Pravo na grad koji se ovim pismom priključuju svjetskim inicijativama ističu kako je ova pandemija još jednom pokazala da strukturna nejednakost u globalnom zdravlju dovodi do ograničenog pristupa lijekovima, cjepivima i drugim medicinskim proizvodima u zemljama s niskim dohotkom.

Unatoč milijardama eura javnih ulaganja u istraživanja, farmaceutskim tvrtkama dozvoljeno je patentirati rezultate tih istraživanja, što im pruža potpunu kontrolu nad proizvodnjom, cijenom i distribucijom cjepiva. Međutim, to također znači da 9 od 10 osoba u zemljama s niskim dohotkom neće imati mogućnost cijepljenja ove godine, prema informacijama udruženja People’s Vaccine Alliance. Moderna, Pfizer/BioNTech i AstraZeneca će u 2021. godini proizvesti količinu cjepiva dostatnu za jednu trećinu svjetske populacije. Od toga su većinu već rezervirale bogate zemlje, u kojima živi svega 16% svjetskog stanovništva. Odbivši dijeljenje tehnologije i inzistirajući na intelektualnom pravu vlasništva, farmaceutske tvrtke ograničavaju dobavu uspješnih cjepiva, u nadi da će time ostvariti enorman profit. U ovoj situaciji, kada životi ljudi ovise o cjepivu, inzistiranje na intelektualnom pravu vlasništva stvara prepreku ravnopravnom, pravodobnom i univerzalnom pristupu medicinskim proizvodima koji spašavaju živote.

Sjetimo se, ovo nije prvi put da je siromašnijim zemljama onemogućen pristup lijekovima.  Krajem prošlog stoljeća, zbog monopola intelektualnog vlasništva, liječenje osoba s HIV-om u  Africi, Latinskoj Americi i Aziji započelo je deset godina kasnije nego u SAD-u, Europskoj uniji, Švicarskoj, UK-u i Japanu. To je dovelo do milijuna nepotrebnih smrti, sve dok pitanje patenata nije riješeno i dok generički lijekovi za HIV nisu postali dostupni.

Osigurajmo pristup lijekovima svima, ne dopustimo da se pogreške iz povijesti ponove.