Pravo na dom – u skvotu? Radionica o stambenim pravima u Postaji

Pravo na dom – u skvotu? Radionica o stambenim pravima u Postaji

Stanovanje je u Zagrebu sve manje priuštivo i dostupno. Uz prekarizaciju radnih odnosa i nestabilne prihode, tržišni način rješavanja stambenog pitanja često nije održiv. U Hrvatskoj gotovo 65% mladih od 25 do 34 godina i dalje živi s roditeljima, a razlog tome je u prvom redu nepriuštivost stanovanja.

Jedan oblik rješavanja različitih oblika stambenih potreba je i život u skvotu – iako su skvotovi vrlo često i puno više od toga. Oblikuju ih autonomne zajednice koje nastoje živjeti izvan kapitalističkih odnosa, a i poimanja fizičkih prostora u gradu isključivo kroz tržišnu vrijednost. U njima nastaju novi društveni prostori i prostori alternativne kulture, otvoreni lokalnoj zajednici.

S obzirom na trenutnu situaciju skvota Postaja koji je prošli mjesec suočen s pokušajem nasilnog izbacivanja, ovu radionicu o stambenim pravima organiziramo upravo tamo.

Na adresi Livadarski put 17a, ovaj je prostor u vlasništvu HŽ Infrastrukture d.o.o. i dio je nekadašnjeg kompleksa Istočnog kolodvora. Kad je prije tri godine prvi put useljen, bio je zatečen napušten i sasvim otvoren. Potom je obnovljen i osposobljen za (održivi) život donacijama i trudom onih koji su u njemu boravili. Njegovi se stanari sada nalaze u mirnom posjedu i prema zakonu bi trebali moći računati na zaštitu od nasilnog izbacivanja do donošenja sudske odluke o pravu na korištenje.

U pronalasku rješenja bitno je razumjeti širi kontekst postojanja skvotova i doprinos ovih prostora lokalnoj zajednici i gradu u kojem se nalaze. Prilika za bolje upoznavanje je ova specifična radionica o stambenim potrebama koju u petak 28.7. u 18 h organiziramo u skvotu Postaja. Dođite i saznajte (ili podijelite s nama) o iskustvima i životima skvotova i ulogama koje mogu imati u zajednici. Otkrit ćete što je do sada u ovom prostoru napravljeno i koje su želje i potrebe ljudi koji ovdje žive. S pravnikom koji će sudjelovati na radionici razgovarat ćemo o zakonskom okviru koji regulira skvotiranje i o mogućim perspektivama i rješenjima u situacijama poput ove.

A ako ste podstanar i suočavate se s vlastitim stambenim problemima, slobodno ih podijelite i na ovoj radionici. Povezivanje i zajedničko djelovanje oko stambenih pitanja je nužno, jer se svi suočavamo s neoliberalnim politikama koje ugrožavaju naše pravo na sigurnost doma.