Pravo na grad i Zelena akcija pružili podršku Zvonku Kataniću koji je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove u Bukovačkoj

Pravo na grad i Zelena akcija pružili podršku Zvonku Kataniću koji je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove u Bukovačkoj

Zvonko Katanić, umirovljenik iz zagrebačke Bukovačke ulice, nezakonito je uhićen nakon što je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove na zelenoj površini ispred svoje kuće. Podršku su Kataniću pružili Pravo na grad, Zelena akcija i Kuća ljudskih prava.

U Bukovačkoj ulici prošlog tjedna počeli su radovi na zelenim površinama koje su radnici Zagrebačkih cesta počeli uništavati u svrhu prenamjene u parkirališna mjesta. Međutim, u trenutku započinjanja gradnje, za nju nije postojalo pravomoćno rješenje, budući da nije istekao žalbeni rok.

Katanić je vlastitim tijelom zaustavio gradnju i nazvao policiju koja je stopirala radove sve do trenutka kada se poslovođa iz Zagrebačkih cesta nije pojavio s rješenjem o nastavku gradnje u kojem stoji kako je izgradnju projekta podržalo i Vijeće gradske četvrti Maksimir. No Renata Vranyczany Azinović, vijećnica GČ Maksimir, i na današnjoj konferenciji za novinare potvrdila je kako Vijeće to nikad nije učinilo, već se dapače usprotivilo gradnji.

Kako je Katanić posumnjao da je rješenje falsificirano, ponovno je pozvao policiju koja ga je pozvala da s njima ode u policijsku postaju i da izjavu. “Kad sam sjeo u njihov automobil rekli su mi da sam uhićen zbog remećena javnog reda i mira. U međuvremenu je u moju ulicu došla inspekcija, obilježila teren i zaustavila radove”.

“Uslijedilo je maltretiranje – srčani sam bolesnik koji uz to ima dijabetes, a u pritvoru, gdje su me držali 24 sata, nisam mogao uzimati svoje lijekove”, požalio se Katanić i najavio kako će podignutu tužbu protiv policije i žalbu zbog radova u Bukovačkoj. Katanić sumnja da se parking gradi zbog potreba Todorićeva Konzuma koji se nalazi u neposrednoj blizini njegove kuće.

Podršku su Kataniću pružili Pravo na grad, Zelena akcija i Kuća ljudskih prava, koja mu je osigurala besplatnu pravnu pomoć. “Zgroženi smo razinom policijskog postupanja koja ide korak dalje nego li u Varšavskoj ulici. Uhićeni građani u Varšavskoj su iz pritvora bili pušteni istog dana, a gospodin Katanić je na prijevaru u zatvoru ostao čak 24 sata”, rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i pozvao sve građane sa sličnim problemima da se udrugama obrate za pomoć.