Radionica o podstanarskim pravima – Trešnjevka

Radionica o podstanarskim pravima – Trešnjevka

Vlasnik stana vam preko noći podiže najamninu i time vam uvjetuje ostanak u stanu? Možda ne podiže najamninu ali prodaje stan, a vama daje tri tjedna da izađete iz njega? Ili tek ulazite u stan, a vlasnici nisu skloni potpisati ugovor i ne dozvoljavaju da prijavite boravište na toj adresi? Izlazite iz stana, a vlasnik nema namjeru vratiti vam polog, iako za to nema opravdanih razloga – jer niste ostali dužni za stanarinu, niti za troškove eventualne štete, a niti za neplaćene režije?

Ako ste podstanari, dobro sastavljenim ugovorom o najmu stana u ovim i sličnim situacijama možete zaštititi vaša prava i osigurati sigurnost stanovanja u stanu koji unajmljujete. Također, ako djelujete na vrijeme, od nezakonitih deložacija i ometanja u stanu možete se zaštititi postupkom zaštite posjeda. Naime, nakon potpisivanja ugovora i preuzimanja ključeva prema zakonu ste u posjedu stana, što vam garantira određena prava i sigurnost.

Neke od ovih savjeta, ili tzv. “idealni ugovor” koji smo sastavili u Pravu na grad, možda ste već potražili u našem Priručniku za podstanare: https://cutt.ly/r7xqh9s. Možda ste pogledali i video koji smo pripremili uz njega: https://cutt.ly/l7xqWZy, ili nam se javili u grupi Podstanari za podstanare: https://cutt.ly/h7xp93g. Sada pak ponovno organiziramo ciklus radionica na kojima ćemo o ovim pitanjima moći detaljnije raspravljati i bolje se upoznati s pravima podstanara onako kako su definirana zakonom, te načinom kako ih osigurati na putu do sigurnog i priuštivog doma.

Prvu radionicu u ovoj godini organiziramo na Trešnjevci, u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Prijaviti se možete putem ovog formulara: https://cutt.ly/s7xhcCT.

Radionica može imati do 20 sudionica i sudionika, a ukoliko se mjesta popune prije nego se prijavite, samo pričekajte iduću, jer u sljedećim mjesecima nastavljamo s radionicama u drugim dijelovima grada.

Radionicu organiziraju članice i članovi Prava na grad, te pravnici i ljudi zainteresirani za pitanje prava na stan. Možete se prijaviti iako trenutno niste u podstanarskom statusu.