Reforma vodnih usluga je nužna unatoč različitim shvaćanjima!

Reforma vodnih usluga je nužna unatoč različitim shvaćanjima!

Kriteriji propisani Zakonom o vodnim uslugama rezultat su političke trgovine što je kompromitiralo povjerenje u proces i otežalo samu provedbu reforme sektora vodnih usluga koje je nužna. Zaključak je to jučerašnjeg okruglog stola na temu reforme vodnih usluga, unatoč različitim pogledima i perspektivama sudionika rasprave.

Događaj je održan u zagrebačkom Novinarskom domu, a organizirala ga je udruga Pravo na grad u ime tematske mreže JEDRO, konzorcija 10 udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti kojeg vodi Zelena akcija.

Reforma sektora vodnih usluga, koja traje već niz godina, u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti radi inicijative niza jedinica lokalne samouprave koje su pred Ustavnim sudom osporavale njenu ustavnost. U javnosti se govorilo i o pobuni jedinica lokalne samouprave protiv okrupnjivanja vodnih poduzeća.

Na okruglom su stolu govorile predstavnice resornog ministarstva – ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, načelnica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje, Vesna Trbojević i predsjednik Vijeća za vodne usluge, Vladimir Šimić – gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i direktor VIRKOM d.o.o.-a iz Virovitice, Damir Marenić, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Cilj je ove reforme omogućiti postizanje obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, a one se tiču dostupnosti usluge vodoopskrbe, pročišćavanja otpadnih voda, smanjenja gubitaka vode u mreži i priuštivosti cijene vodnih usluga.

Nakon odluke Ustavnog suda u veljači ove godine, kojom je izvan snage stavljena Uredba o novim uslužnim područjima, Ministarstvo je nedavno objavilo prijedlog nove uredbe s detaljnim obrazloženjem kako bi zadovoljilo zahtjeve Suda. Obrazloženje uz prijedlog Uredbe detaljno objašnjava razloge za predloženo objedinjenje postojećih 156 isporučitelja vodnih usluga na novim uslužnim područjima s 41 isporučiteljem. Javna rasprava otvorena je do 20. lipnja, a kako bi se izbjeglo stvaranje pravnog vakuuma, usvajanje nove uredbe planira se do 15. srpnja.

Inicijativom udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti, ovaj okrugli stol poslužio je kao mjesto okupljanja svih relevantnih dionika reforme, a čija je nedovoljna uključenost u dosadašnje procese bila jedna od ključnih primjedbi gradova, općina i vodnih komunalnih poduzeća.

Tekst je objavljen u okviru projekta “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Prava na grad.