Reforma vodnih usluga – poziv na okrugli stol

Reforma vodnih usluga – poziv na okrugli stol

Pozivamo vas u srijedu, 14. lipnja u 14.00 sati u veliku dvoranu Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva ulica br. 2, Zagreb), na okrugli stol na temu reforme sektora vodnih usluga u Hrvatskoj koji organiziramo u okviru projekta JEDRO, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Proces reforme započet je prije više od 10 godina te je dinamika provedbe proteklih godina značajno izmijenjena. Zbog planiranog procesa okrupnjavanja isporučitelja vodnih usluga te uspostave novih uslužnih područja, brojni gradovi i općine te komunalna poduzeća izrazila su svoje nezadovoljstvo upućujući tužbe protiv najnovijih zakonskih akata reforme Ustavnom sudu što je rezultiralo suspenzijom akta za provedbu reforme do donošenja revidirane Uredbe. Tematska mreža JEDRO provela je fokus grupe i intervjue s predstavnicima javnih isporučitelja vodnih usluga (JIVU) i donosiocima odluka na lokalnoj razini, te je izrađena analiza procesa reforme kao i obaveza koje su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zacrtali u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) s prijedlozima mogućih intervencija za prilagodbu procesa reforme.

Na okruglom stolu glavni dionici ove reforme – jedinice lokalne samouprave, isporučitelji vodnih usluga, predstavnici donosioca odluka te udruge civilnog društva – nastojati će kroz raspravu dati svoj doprinos razumijevanju i rješavanju ove problematike.

Za sudjelovanje se možete prijaviti do četvrtka, 8. lipnja, putem ONLINE OBRASCA.