Sutra prosvjed i uključivanje građana u obranu Varšavske

Sutra prosvjed i uključivanje građana u obranu Varšavske

Sutra, u srijedu 10.2. u 18 sati u Varšavskoj ulici održat će se miran i nenasilan Prosvjed protiv krađe Varšavske koji organiziraju Pravo na grad i Zelena akcija. Prosvjed je legalan i uredno prijavljen policiji.

Ovim putem još jednom pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u obrani pješačke zone u Varšavskoj. Prosvjed će biti drugačiji od ostalih prosvjeda, vizualno atraktivan, a Gradu Zagrebu darovat ćemo i skulpturu visoku 5 m.

Prosvjed neće služiti samo kao iskazivanje javne podrške zahtjevima Prava na grad i Zelene akcije, već i za organizirano uključivanje građana u Živi zid za Varšavsku, skupinu koja će sudjelovati u budućim akcijama i prosvjedima u obrani Varšavske. Do sada se u Živi zid uključilo preko tisuću građana.

Već peti dan aktivisti Prava na grad i Zelene akcije zajedno s građanima dežuraju u kontejnerima u Varšavskoj ulici. Do sada je dežuralo više od 300 ljudi.

Grad Zagreb je jučer rješenjem odbio zahtjev Prava na grad i Zelene akcije za postavljanje kontejnera, odnosno info točaka u pješački dio Varšavske ulice s obrazloženjem da je ta površina rezervirana za početak radova Hoto grupe. Na Rješenje smo se žalili Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jer radovi u Varšavskoj ne mogu početi dok se ne riješe sve žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno-prometne površine.

Prosvjed organiziramo dan prije sjednice Gradske skupštine i stoga ovom prilikom ponavljamo naše zahtjeve.

1. Zahtijevamo od Skupštine i Gradonačelnika Grada Zagreba da zaustave radove u Varšavskoj iz barem dva nova razloga.

a) Hoto grupa je za jedan projekt dobila dozvole, a potpuno drugi trenutno realizira. Da bi se za njega moglo dobiti dozvole, projekt je od strane Gradskog poglavarstva 30. siječnja 2008. godine proglašen javnim interesom. Ta je odluka donesena na temelju činjenice da se njime otvara prolaz kroz blok između Cvjetnog trga i Gundulićeve. Sada se međutim realizira projekt bez prolaza kroz blok, a o tome govori i promjena službenog imena projekta iz “Cvjetni prolaz” u “Cvjetni”.

b) Lokacijska dozvola za ulazno – izlaznu rampu u pješačkoj zoni Varšavske ulice nije pravomoćna jer je od ožujka do lipnja 2009. pred Upravnim sudom pokrenut niz upravnih sporova od strane stanara i osnovne škole u Varšavskoj koji još uvijek traju. Ukoliko stanari i osnovna škola u Varšavskoj uspiju u svojim upravnim sporovima Grad Zagreb mora vratiti Varšavsku ulicu u prvobitno stanje. To znači da bi građani Zagreba u konačnici prvo platili više od 10 milijuna kn za kopanje rupe u Varšavskoj, a zatim bi morali platiti i vraćanje na staro stanje.

2. Zahtijevamo od Skupštine i Gradonačelnika Grada Zagreba da se odredbe GUP-a koje su izmijenjene tijekom 2007. godine radi pogodovanja Hoto grupi vrate na staro tj. da se u GUP-u vrati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u središtu grada, da se vrati koeficijent izgrađenosti u blokovima na 3,0 te da se zabrani denivelacija javnih površina u Donjem gradu.

3. Zahtijevamo od Skupštine Grada Zagreba da hitno održi posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi se postavili temelji za novu održivu prostornu politiku u Gradu Zagrebu, te da se u tu svrhu ustanovi stalno savjetodavno tijelo pri gradskoj vlasti koje bi se sastojalo od predstavnika znanstvenih institucija, neovisnih stručnjaka i udruga građana.