Teodor Celakoski i Teatro Valle Occupato u Bruxellesu primili nagradu za poseban doprinos razvoju civilnog društva

Teodor Celakoski i Teatro Valle Occupato u Bruxellesu primili nagradu za poseban doprinos razvoju civilnog društva

Europska kulturna fondacija (European cultural foundation – ECF), u utorak je na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu dodijelila ECF Nagradu princeze Margriet za 2014. godinu laureatima Teodoru Celakoskom iz Hrvatske i skupini Teatro Valle Occupato iz Italije.

Laureati ECF Nagrade princeze Margriet_small

Svečanosti koja se održala u Centru za umjetnost – BOZAR u Bruxellesu, nazočilo je 350 visokih uzvanika, a ceremoniju je vodila direktorica Europske kulturne fondacije, Katherine Watson. Uvodni govor održala je nizozemska princeza Laurentien, predsjednica Europske kulturne fondacije, dok je Celakoskom i predstavnicima Teatro Valle Occupato nagradu osobno uručila nizozemska princeza Margriet.

Međunarodna komisija za dodjelu Nagrade princeze Margriet, koja između ostalih uključuje direktora Tate Modern, Chrisa Dercona te direktora Nizozemske nacionalne opera i baleta, Elsa van der Plasa, pohvalila je rad ovogodišnjih laureata koji su odabrani nakon selekcije velikog broja kandidata koje su predložili odabrani eksperti iz zemalja diljem Europe.

Ovogodišnji laureati zorno su nam pokazali kako nas zajedničke akcije, iz kulturne sfere ali i znatno šire, mogu inspirirati da se aktivnije uključimo u politički process donošenja važnih odluka koje oblikuju naše živote. U širem kontekstu krize u Europi i sveobuhvatne štednje na javnim izdacima, pokazali su nam kako kulturne akcije mogu animirati društvenu realnost”, stoji u zajedničkoj izjavi komisije.

Kako stoji u priopćenju Europske kulturne fondacije u dijelu objašnjenja dodjele Nagrade princeze Margriet 2014., Teodor Celakoski je posvetio svoju kreativnu energiju institucionalnoj inovaciji i političkom aktivizmu, vođen idejom da kultura može djelovati kao nositelj promjene. Među brojnim inicijativama u kojima je bio pokretačka snaga su MaMa, net kulturni centar u Zagrebu, Clubture, suradnička platforma koja ujedinjuje neovisne kulturne organizacije diljem Hrvatske i Pravo na grad koje je aktiviralo građane i lokalnu zajednicu u obrani javnog prostora.

Laureati ECF Nagrade princeze Margriet2 small

Skupina talijanskih umjetnika, kazališnih djelatnika i lokalnih stanovnika organiziranih pod imenom Occupato u lipnju 2011. godine najstarije rimsko kazalište Teatro Valle “okupacijom” su spasili od privatizacije te ga pretvorili u prostor koji daje glas zajedničkom dobru. Skupina je trenutno u procesu formiranja fondacije Fondazione Teatro Valle Bene Commune koja će dati poticaj kulturnim projektima kao zajedničkom dobru.

Značaj aktivnosti laureta u lokalnom kontekstu kao i njihov potencijal prerastanja na širu, europsku razinu, objasnila je posebna gošća ceremonije, profesorica Chantal Mouffe, voditeljica Centra za demokratske studije na SveučilištuWestminster. Debatu koja je prethodila moderirala je Maria Hlavajova, umjetnička direktorica projekta BAK (basis voor actuele kunst) iz Utrechta.

Nagrada princeze Margriet dodjeljuje se istaknutim pojedincima na europskoj razini koji svojim angažmanom u raznim kulturnim aktivnostima pokreću poželjne društvene i političke promjene. Od 2008. godine, početka dodjeljivanja, Nagrada princeze Margriet bila je dodijeljena iznimnim aktivistima, koreografima, filmskim i kazališnim redateljima i drugim umjetnicima, uključujući i uglednog teoretičara kulture Stuarta Halla. Nagrađenima svake godine pripada ukupan nagradni fond u iznosu od 50.000 eura.

Više informacija preuzmite na: www.princessmargrietaward.eu

Celakoski prima ECF Nagradu princeze Margriet small

Europska kulturna fondacija:

Suradnjom s kreativnim intelektualcima i umjetnicima diljem svijeta ECF vjerno podupire kulturu u Europi u proteklih 60 godina. Krajnji je cilj te potpore da kultura angažira ljude i nadahnjuje ih kako bi nadmašili svoja ograničenja. Ujedinjavajuća je snaga kulture važna sastavnica za stvaranje otvorenog, inkluzivnog i demokratskog društva neophodnog za Europu. U svojstvu predsjednice Europske kulturne fondacije princeza Laurentien od Nizozemske aktivna je zagovornica zadaća Fondacije. www.culturalfoundation.eu

Fotografije, pozadinski materijali, prethodne objave i sav dodatan materijal za medije nalazi se ovdje.

Video i audio materijale s dodjele može se pogledati i poslušati ovdje.

Video:

Članovi međunarodne komisije za izbor laureate Nagrade princeze Margriet 2014.:

  • Bojana Cvejić (dramaturginja i teoretičarka plesa, Bruxelles/Beograd)
  • Rana Zincir Celal (glavna tajnica organizacije Home for Cooperation, Nikozija)
  • Chris Dercon (direktor Tate Modern, London)
  • Christian Esch (direktor NRW Kultursekretariat, Wuppertal)
  • Els van der Plas (glavni direktor Muziektheater/De Nederlandse Opera/Het Nationale Ballet, Amsterdam).