Tribina o beskućništvu i mogućnostima stambenog zbrinjavanja

Tribina o beskućništvu i mogućnostima stambenog zbrinjavanja

U jeku inflacije te recentnog prelaska na euro, svakodnevno možemo pratiti vijesti o porastu životnih troškova. Međutim rijetko možemo čuti konkretne podatke o tome kako inflacija pogađa najosjetljiviji dio društva te o porastu broja osoba koje se nalaze u riziku od siromaštva i beskućništva.

Beskućništvo, kao jedan od najnevidljivijih stambenih statusa, sustavno je zanemarivano u promišljanju socijalnih politika. Sukladno tome, praćenje njegove pojave u društvu iznimno je zahtjevno, a zbog nedovoljnog ulaganja u razvoj mjera za stambeno zbrinjavanje socijalno isključenih skupina, beskućnici su uglavnom prepušteni skrbi različitih inicijativa građana i nevladinih organizacija.

O beskućništvu i radu sa beskućnicima, praćenju socio-ekonomskih podataka o rastu siromaštva te o potrebama za razvoj socijalnih politika koje adresiraju navedene probleme u društvu razgovarat ćemo sa Zvonkom Mlinarom, dugogodišnjim socijalnim radnikom i izvršnim direktorom Hrvatske mreže za beskućnike, Tinom Đaković, koordinatoricom Kuće ljudskih prava te Marinom Živkovićem, predsjednikom Povjerenstva Grada Zagreba za dodjelu stanova u najam. Razgovor će moderirati Mauro Sirotnjak iz Prava na grad. Rasprava će se održati u srijedu, 1. veljače u Kulturno informativnom centru (KIC Zagreb, Preradovićeva 5) s početkom u 17 sati.