U strahu od Bandića tvrtka za plakatno oglašavanje odbija ponovno nalijepiti uništene plakate

U strahu od Bandića tvrtka za plakatno oglašavanje odbija ponovno nalijepiti uništene plakate

Prije dva dana izvijestili smo javnost kako sumnjamo da su po nalogu izbornog stožera Milana Bandića u ponedjeljak navečer uništeni jumbo plakati Prava na grad i Zelene akcije. Plakati s likom gradonačelnika su podsjećali na 2 milijarde kuna muljaža aktualne gradske vlasti i pozivali građane da izađu na izbore.

Plakate smo otisnuli ponovno i zatražili od tvrtke Outdoor Akzent d.o.o. da ih vrati na plakatna mjesta koja smo zakupili od 21. svibnja do 3. lipnja. Nakon dva dana odugovlačenja dobili smo usmeni odgovor kako je za njih postavljanje plakata takvog sadržaja suviše rizično te da uslugu koju smo unaprijed platili ne žele ispuniti do kraja.

Uklanjanje i nepostavljanje plakata isključivo je u interesu gradonačelnika Bandića, a gradska vlast očito ima instrumente pritiska kojima taj interes može ostvariti. Sve tvrtke koje se bave plakatnim oglašavanjem u Zagrebu za plakatna mjesta na javnom i privatnom zemljištu trebaju dozvolu gradske uprave. Dakle, za opstanak na tržištu vanjskog oglašavanja presudno je ne zamjeriti se vlasti, čak i po cijenu direktnog ugrožavanja interesa klijenta.

Ovaj slučaj upućuje upravo na ono na što je ukazala kampanja Mutna. U Zagrebu klijentelizam ide jednako na štetu slobode govora kao i slobode poduzetništva.