U Varšavskoj je prekršeno naše pravo na prosvjed

U Varšavskoj je prekršeno naše pravo na prosvjed

Prekršajni sud donio je nepravomoćnu presudu (PDF) kojom su Katja Črevar, Ivana Jandrić, Vedran Gračan i Tomislav Tomasević oslobodjeni od optužbi za remećenje javnog reda i mira.

Zadovoljni smo ovom nepravomoćnom presudom Prekršajnog suda, no imamo informacije da će se policija žaliti na presudu. Trenutno i sami razmatramo pravne mogucćosti koje su nam na raspolaganju kako se ovakvo policijsko postupanje ne bi ponovilo prilikom nekog sljedećeg prosvjeda.

Iz presude je jasno vidljivo da je prekršeno naše ustavno pravo na javno okupljanje i prosvjed, jer je za vrijeme policijske intervencije prosvjed u Varšavskoj bio uredno prijavljen, a nama je policija branila ulazak u Varšavsku ulicu. Predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević, bezuspješno je od četiri interventna i temeljna policajca zahtijevao da se pozove odgovorna osoba koja bi objasnila zašto se, unatoč prijavljenom prosvjedu, ne može ući u Varšavsku ulicu i doći do prosvjednika koji su zapomagali za vrijeme postupanja policije.

U svakom slučaju nećemo odustati od daljnjih prosvjeda i građanskog neposluha za obranu pješačke zone u Varšavskoj ulici.