Zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva o spremnosti na zatvaranje pregovora u odnosu na pravosuđe i temeljna ljudska prava

Zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva o spremnosti na zatvaranje pregovora u odnosu na pravosuđe i temeljna ljudska prava

Želja nam je hrvatskim građanima i građankama omogućiti pristup relevantnim informacijama prije raspisivanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kako bi mogli donijeti informirane odluke na temelju vlastitih zaključaka o hrvatskom poštivanju europskih, ali još bitnije, vlastitih standarda vezanih za vladavinu prava i razinu zaštite ljudskih prava. Dodatno, Europskoj komisiji želimo pružiti neovisne informacije i opažanja, prije objavljivanja Komisijinog Izvješća o napretku za Hrvatsku u ožujku 2011. godine, o pitanjima kojima se, prema našem mišljenju, hrvatske vlasti do sada nisu na adekvatan način bavile.

Smatramo da Republika Hrvatska u ovom trenutku – sredina veljače 2011. godine – još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23, s obzirom na njegovu bit – osiguranje odgovarajuće razine vladavine prava putem djelotvornog pravosudnog sustava i mehanizama zaštite ljudskih prava. Naime, zatvaranje Poglavlja 23 predmnijevalo bi da su pozitivne promjene u vladavini prava nepovratne, što još uvijek nije slučaj. Smatramo da u nekim ključnim mjerilima nedostaju dokazi postojanja iskrene političke volje da reformske inicijative rezultiraju opipljivim poboljšanjima svakodnevnih života hrvatskih građana i građanki. Također, i dalje postoje značajni izazovi u nekim normativnim rješenjima, te još bitnije, izostaju dostatna jamstva održivih provedbenih kapaciteta.

Ovo izvješće predstavlja zajednička nastojanja skupine hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) s dugogodišnjem iskustvom na području zaštite i promicanja ljudskih prava: B.a.B.e. – Bud aktivna. Budi emancipirana, ZINH – Zbor istraživačkih novinara Hrvatske, Centar za mir, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, CESI – Centar edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS – Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT ravnopravnost, KLJP – Kuća ljudskih prava, SDF – Srpski demokratski forum i Transparency International Hrvatska.

Pročitajte cijeli tekst (pdf):