Okrugli stol: ZAJEDNO PROTIV OTIMAČINE

Okrugli stol: ZAJEDNO PROTIV OTIMAČINE

Kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf?

Nacionalni forum za prostor poziva na okrugli stol organiziran s ciljem okupljanja inicijativa, udruga i stručnjaka te stvaranja koalicije za daljenje javno djelovanje protiv Zakona o igralištima za golf. Okrugli stol održat će se u četvrtak 26. ožujka u 12 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2.

Zakon o igralištima za golf je protuustavan i ugrožava pravo vlasništva i poduzetničku slobodu, obavezuje državu ili jedinice lokalne i regionalne samouprave da na zahtjev investitora, bez provedbe javnog natječaja prodaju do 30% površine zemljišta, a investitor može izvlastiti i do 20% ukupne površine golf terena. Zakon se primjenjuje i na postupke izvlaštenja koji su započeti prije stupanja zakona na snagu. Zakon omogućava apartmanizaciju i bogaćenje investitora nauštrb lokalne zajednice te doprinosi devastaciji i privatizaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

DNEVNI RED

1.Jagoda Munić, Zelena akcija: Zašto smo protiv zakona o igralištima za golf?
2.Velimir Šimičić: Program razvoja golfa i Zakon o igralištima za golf
3.Zlatan Juras: Zakon o igralištima za golf iz golferske perspektive
4.Dušica Radojčić, Zelena Istra: Istra kao golferska regija
5.Dživo Dražić: Slučaj golf igrališta na Srđu
6.Ranko Bon: Slučaj golf igrališta kod Motovuna
7.Senka Gjurašin: Slučaj golf igrališta u Velikoj i Maloj Buni
8.Diskusija

Moderator: V. Lay


Nacionalni forum za prostor
je neformalna inicijativa građana iz cijele Hrvatske koja okuplja (1) zainteresirane predstavnike postojećih građanskih inicijativa nastalih na točkama aktualnih ili potencijalnih drastičnih devastacija prostora; (2) predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša, demokratizacijom, zaštitom spomenika kulture, arhitekturom itd; (3) stručnjake iz različitih područja relevantnih za prostornu problematiku te (4) zainteresirane javne osobe.
Dugoročni ciljevi Foruma uključuju: podizanje razine i kvalitete javnog tematiziranja prostornih pitanja; davanje sustavnog pregleda ključnih prostornih problema i aktera u procesu; osnaživanje lokalnih građanskih inicijativa; stvaranje kritične mase u javnosti zainteresirane za unapređenje odnosa prema prostoru kao i smještanje prostorne problematike na višu razinu među društvenim i političkim prioritetima.
Namjera je da se Forum uspostavi kao stalna javna platforma koja se bavi različitim aspektima prostorne problematike, a s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa.
Nacionalni forum su inicirale organizacije okupljene oko Prava na grad.