OBMANOM JAVNOSTI DO IZMJENE GUP-a I UBRZANOG RUŠENJA

Prijedlog izmjena Generalnog urbanisti─Źkog plana (GUP) kojeg je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo ─Źitanje Gradskoj skup┼ítini omogu─çuje neograni─Źenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Me─Ĺutim, znaju─çi da bi se javnost sna┼żno suprotstavila takvom dokumentu, na javnu raspravu u svibnju nije upu─çen taj, ve─ç drugi, bla┼żi prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stru─Źnjaci Zavoda za prostorno ure─Ĺenje.

Na prijedlog izmjena GUP-a koje je izradio Zavod, Pravo na grad i Zelena akcija su tijekom javne rasprave ulo┼żile primjedbe temeljene na peticiji “Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada” koju je potpisalo preko 50.000 gra─Ĺana i gra─Ĺanki. No, ne samo da niti jedna od tih primjedbi nije uva┼żena, nego je i prvobitni prijedlog Zavoda promijenjen. Time je gradska vlast izigrala struku i obmanula javnost, izbjegavaju─çi da se raspravlja o njenim stvarnim namjerama.

Zadnjim prijedlogom Poglavarstva u potpunosti se zadovoljavaju interesi i planovi gra─Ĺevinskog biznisa vezani za blok na Cvjetnom trgu i jo┼í 15 donjogradskih blokova. Tako se za novu izgradnju unutar blokova ukidaju sva sadr┼żajna ograni─Źenja, pa ─çe sve njih biti mogu─çe popuniti stanovima, uredima i trgova─Źkim centrima. Nadalje, omogu─çuje se maksimalna izgra─Ĺenost (do 100 posto) i neograni─Źena visina objekata, ┼íto ─çe dovesti do potpunog zatrpavanja unutra┼ínjosti blokova. Kona─Źno, dopu┼íta se ukopavanje rampi, odnosno ulaza u podzemne gara┼że na javnoprometnim povr┼íinama, ┼íto zna─Źi uni┼ítavanjetih povr┼íina, pa ─Źak i pje┼ía─Źkih zona (uklju─Źuju─çi i onu u Var┼íavskoj ulici). Sve to jasno pokazuje u ─Źiju korist se mijenja GUP. Upravo je ovih nekoliko elemenata nedostajalo u va┼że─çem GUP-u kako bi se na Cvjetnom trgu mogao izgraditi projekt HOTO grupe.

Iako trenutni prijedlog zasad ne predvi─Ĺa izgradnju javnih gara┼ża u donjogradskim blokovima, izvjesno je da ─çe gradska vlast nastaviti s istom metodom obmane javnosti te da ─çe u zadnji tren, pred finalno dono┼íenje izmjena GUP-a, organizirati umetanje amandmana kojima ─çe se i to omogu─çiti.

Investitoru na Cvjetnom trgu gradska vlast me─Ĺutim ne pogoduje samo mijenjanjem GUP-a. Kako se nedavno moglo saznati iz medija, Grad prije dono┼íenja izmjena planira izdati lokacijske dozvole za gra─Ĺevinske pothvate u bloku, kako bi se s ru┼íenjem moglo po─Źeti ve─ç tijekom ljeta. Pored toga je i sam Grad Zagreb, za potrebe istog projekta, zatra┼żio lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u podzemnu gara┼żu u Var┼íavskoj ulici, ─Źime izravno sudjeluje u razaranju postoje─çe pje┼ía─Źke zone.

Sva opisana pogodovanja usprkos otvorenom protivljenju javnosti, kao i ona prethodna (davanje povla┼ítenih informacija prilikom kupnje nekretnina i sudjelovanje gradskih du┼żnosnika u investitorovom ┼żiriju), navode na sumnju da je ovdje na djelu korupcija.

Na idu─çoj sjednici Gradske skup┼ítine (28. lipnja) Pravo na grad i Zelena akcija ─çe predati peticiju te zatra┼żiti od gradskih zastupnika da nipo┼íto ne izglasaju dio izmjena GUP-a koje se odnose na Donji grad. Tako─Ĺer, zahtijevamo od Grada da ne izdaje nikakve dozvole, a posebno ne onu za ulazno-izlaznu rampu u Va┼íavskoj ulici kojom se uni┼ítava pje┼ía─Źka zona i na┼í zajedni─Źki javni prostor.

Ovime ulazimo u novu fazu otpora koji ─çe se nastaviti u svim etapama eventualnerealizacije projekta na Cvjetnom trgu. S protestnim akcijama kre─çemo ve─ç od idu─çeg tjedna te ─çemo javno pozvati gra─Ĺane i gra─Ĺanke da nam se pridru┼że.

PRILOG 1: Analiza GUP – donjogradski blokovi

PRILOG 2: Tekst peticije “STOP devastaciji”

Povratak natrag