Odr┼żana prosvjedna akcija: “Odustanite od koncesije!”

autocesta2-page0001

Danas su u 11:00 sati ispred Vlade Republike Hrvatske na Trgu svetog Marka predstavnici sindikalnih sredi┼ínjica i udruga odr┼żali prosvjednu akciju ÔÇťOdustanite od koncesije!ÔÇŁ. Na akciji je postavljena velika instalacija u obliku prometnog znaka koji simbolizira kako je davanje autocesta u dugoro─Źnu koncesiju “slijepa ulica” u koju nas Vladina politika vodi.

 

Vlada Republike Hrvatske je 4. srpnja 2013. godina odlu─Źila dati autoceste pod koncesiju temeljem naru─Źene studije “Monetizacija javnog duga vezano za dru┼ítva HAC i ARZ” koju su izradili “Savjetnici” sastavljeni od Erste, Deloitte, Wolf Theiss i ASFiNAG. Savjetnici su za 50,80 milijuna kuna ugovorenu cijenu bili du┼żni istra┼żiti sve opcije monetizacije tj. rje┼íavanja duga ta dva javna poduze─ça, kako bi Vlada mogla odlu─Źiti koja opcija je najbolja za javni interes, te provesti postupak realizacije odabrane opcije.

 

Na zahtjev sindikalnih sredi┼ínjica i udruga, Vlada RH je 25. listopada 2013. objavila spomenutu studiju iz koje se vidi da Savjetnici nisu izvr┼íili svoj zadatak jer nisu istra┼żili sve opcije za monetizaciju, ve─ç samo jednu koju su Vladi i preporu─Źili – davanje autocesta u dugoro─Źnu koncesiju. Tako je Vlada RH umjesto naru─Źene┬ástudije o monetizaciji, dobila studiju o koncesiji autocesta. Na to su sindikati i udruge od samog po─Źetka upozoravali, a i sam ministar Hajda┼í Don─Źi─ç je 25. studenog 2013. uputio dopis (nalazi se ni┼że u prilogu)┬áSavjetnicima u kojem je utvrdio da nisu istra┼żene druge opcije monetizacije osim dugoro─Źne koncesije kao ┼íto su refinanciranje duga i izdavanje obveznica. Ministar je u istom dopisu od Savjetnika zatra┼żio da u roku od 7 dana dostave studiju sa istra┼żenim svim opcijama monetizacije ili ─çe pokrenuti postupak raskidanja ugovora sa Savjetnicima. Do danas je pro┼íao 21 dan, a Savjetnici prema na┼íim informacija tra┼żeno nisu dostavili niti je ministar s njima raskinuo ugovor.

 

Od Vlade┬áRH tra┼żimo:

1. da raskine ugovor sklopljen sa Savjetnicima i zatra┼żi povrat ispla─çenih sredstava jer Savjetnici nisu izvr┼íili ugovornu obvezu

2. da poni┼íti odluku o odabiru modela dugoro─Źne koncesije za rje┼íavanje duga poduze─ça HAC i ARZ te vrati postupak na po─Źetak kako bi se istra┼żile druge opcije kojima se rje┼íava taj dug bez davanja autocesta u dugoro─Źnu koncesiju.

 

– Dopis ministra Hajda┼í – Don─Źi─ça mo┼żete preuzeti na:

dopis_mppi

 

Fotografije prosvjedne akcije:

Povratak natrag