Podrška prosvjedima

Pravo na grad i Zelena akcija podupiru aktualne prosvjede gra─Ĺana ┼íirom Hrvatske ukoliko su┬ánenasilni i bez govora mr┼żnje.

Prosvjedi u posljednjih tjedan dana prerastaju u autenti─Źni nenasilni gra─Ĺanski bunt sve manje┬áovisan o pojedincima i marginalnim politi─Źkim interesima. S obzirom na takav razvoj doga─Ĺaja┬ásmatramo da se niti jedna stranka ili udruga ne bi trebala uklju─Źivati u organizaciju prosvjeda.┬áNakon ┼íto smo u mirnim prosvjedima sudjelovali kao gra─Ĺani, ┼żelimo ovim priop─çenjem za javnost┬ádati svoj doprinos artikulaciji gra─Ĺanskog nezadovoljstva koje se ┼íiri zemljom.

Prosvjedi pokazuju kulminaciju nezadovoljstva dosada┼ínjom nemo─çi da se utje─Źe na dru┼ítvene┬áprocese poput kriminalno provedene privatizacije i sveop─çe korupcije koji su rezultirali socijalnom┬ánepravdom i neima┼ítinom gra─Ĺana. Na┼żalost, politi─Źko – poslovne elite ve─ç bezobzirno djeluju na┬áotimanju preostalih zajedni─Źkih resursa koji ─çe dovesti do jo┼í ve─çeg osiroma┼íenja gra─Ĺana i┬áisklju─Źenja iz postupaka dono┼íenja odluka (to se jasno mo┼że vidjeti u nedavnom manifestu┬ápremijerkinog savjetnika Borislava ┼ákegre). Nadamo se da ─çe ovi prosvjedi prerasti u novu┬ádru┼ítvenu snagu koja ─çe se tome odupirati vode─çi se sljede─çim ciljevima:

1. Zaustavljanje druge privatizacijske plja─Źke

Nakon kriminalno provedene privatizacije 90-ih najavljuje se novi val privatizacije javnih poduze─ça i┬áto onih koja upravljaju zajedni─Źkim prirodnim resursima (Hrvatske ┼íume, HEP, JANAF), a┬ánedavnim izmjenama Zakona o vodama se poku┼íalo najprije Hrvatske vode pretvoriti iz neprofitne┬áustanove u javno poduze─çe da bi se potom krenulo u privatizaciju. Zahtijevamo da se iskorijeni┬ákorupcija u javnim poduze─çima te se o┼ítro protivimo privatizaciji svih institucija i poduze─ça koja┬áupravljaju prirodnim resursima. Tim se resursima treba odr┼żivo upravljati radi dugoro─Źnog javnog┬áinteresa, a privatna poduze─ça po prirodi stvari njima upravljaju radi uve─çanja kratkoro─Źnih profita.┬áUkoliko gra─Ĺani Hrvatske posredno izgube kontrolu nad upravljanjem prirodnim resursima, gube┬ákontrolu nad vlastitom budu─çnosti.

2. Zaustavljanje devastacije zajedni─Źkih prirodnih i urbanih resursa (Jadransko more, ┼íume,┬ávode, prostor…)

Politi─Źke elite podr┼żavaju projekte kojima se ugro┼żavaju zajedni─Źki prirodni i urbani resursi o kojima┬áovisi budu─çi razvoj Hrvatske. Tako je primjerice pod krinkom golfa i pod za┼ítitom Zakona o┬áigrali┼ítima za golf koji nema niti jedna druga dr┼żava na svijetu, u Hrvatskoj zapo─Źela┬áapartmanizacija cijele obale i za┼íti─çenih prirodnih podru─Źja u unutra┼ínjosti. Ponovno se najavljuje┬ápokretanje projekta “Dru┼żba Adria” kojim bi se ruska nafta transportirala Jadranskim morem zbog┬ámizernog godi┼ínjeg prihoda koji je jednak zajedni─Źkom prihodu 4 ve─ça hotela na obali. Predstoje┬ánam i izmjene Zakona o ┼íumama kojima se olak┼íava apartmanizacija na ┼íumskom zemlji┼ítu te┬áizmjene Zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu kojima se 10 puta smanjuje naknada za prenamjenu┬ápoljoprivrednog zemlji┼íta u gra─Ĺevinsko.

3. Uva┼żavanje mi┼íljenja gra─Ĺana koje se izra┼żava peticijama, prosvjedima, referendumima i┬ádrugim oblicima direktne demokracije

Demokracija se u Hrvatskoj vi┼íe ne smije svoditi samo na izlazak na izbore jednom u 4 godine.┬áZahtijevamo da vlast na svim razinama kona─Źno po─Źne uva┼żavati mi┼íljenja gra─Ĺana izra┼żena kroz┬áreferendume, prosvjede, peticije i druge oblike sudjelovanja. Primjerice, prosvjedi za Var┼íavsku su┬áostali nenasilni, no unato─Ź peticiji od 55.000 potpisa skupljenih u kratkom roku, 8 prosvjeda od┬á3000 – 5000 gra─Ĺana te svim istra┼żivanjima javnog mnijenja – gradska i dr┼żavna vlast su u┬áVar┼íavskoj opet napravili po svome, suprotno volji gra─Ĺana. Pouka ne smije biti da prosvjedi┬ágra─Ĺana ubudu─çe trebaju postati nasilni kako bi ne┼íto promijenili, ve─ç da vlast kona─Źno mora po─Źeti┬áuva┼żavati mi┼íljenja gra─Ĺana. U posljednje vrijeme gra─Ĺani su jasno pokazali da se ne─çe vi┼íe┬ázadovoljiti samo izlaskom na izbore, ve─ç da ┼żele aktivno sudjelovati u dono┼íenju odluka koje se┬áodra┼żavaju na njihov ┼żivot.

Povratak natrag