Poziv Vladi Republike Hrvatske: podr┼żite pravedan pristup lijekovima protiv bolesti COVID-19

Organizacije za za┼ítitu i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj┬ázatra┼żile su od Vlade RH┬áda podr┼żi inicijativu za omogu─çavanje pravednog pristupa medicinskim proizvodima razvijenima u borbi protiv COVID-19 pandemije.┬á

Hrvatska bi trebala podr┼żati prijedlog kojeg su Indija i Ju┼żna Afrika uputile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) za privremenu suspenziju prava intelektualnog vlasni┼ítva za proizvode koji su nu┼żni u odgovoru na COVID-19 pandemiju, ─Źime bi se omogu─çilo svim zemljama svijeta da zanemare dio odredbi prava intelektualnog vlasni┼ítva navedenih u Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasni┼ítva (TRIPS), bez straha od sankcija. Tako─Ĺer, Hrvatska se treba┬á zalagati da Europska komisija u ime Europske unije pridru┼żi globalnom pokretu solidarnosti i podr┼żi zahtjev o kojem WTO raspravlja ve─ç nekoliko mjeseci, a kojeg je do sada podr┼żalo preko 100 zemalja svijeta.

Va┼żno je naglasiti da prijedlog ne predstavlja napad na pravo intelektualnog vlasni┼ítva kao takvo, nego poziva na privremenu suspenziju patentnog sustava za COVID-19 proizvode, dok se ne postigne imunitet na svjetskoj razini. 

Organizacije za ljudska prava Baza za radni─Źku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Ku─ça ljudskih prava, Institut za politi─Źku ekologiju i Pravo na grad koji se ovim pismom priklju─Źuju svjetskim inicijativama isti─Źu kako je ova pandemija jo┼í jednom pokazala da strukturna nejednakost u globalnom zdravlju dovodi do ograni─Źenog pristupa lijekovima, cjepivima i drugim medicinskim proizvodima u zemljama s niskim dohotkom.

Unato─Ź milijardama eura javnih ulaganja u istra┼żivanja, farmaceutskim tvrtkama dozvoljeno je patentirati rezultate tih istra┼żivanja, ┼íto im pru┼ża potpunu kontrolu nad proizvodnjom, cijenom i distribucijom cjepiva. Me─Ĺutim, to tako─Ĺer zna─Źi da 9 od 10 osoba u zemljama s niskim dohotkom ne─çe imati mogu─çnost cijepljenja ove godine, prema informacijama udru┼żenja PeopleÔÇÖs Vaccine Alliance. Moderna, Pfizer/BioNTech i AstraZeneca ─çe u 2021. godini proizvesti koli─Źinu cjepiva dostatnu za jednu tre─çinu svjetske populacije. Od toga su ve─çinu ve─ç rezervirale bogate zemlje, u kojima ┼żivi svega 16% svjetskog stanovni┼ítva. Odbiv┼íi dijeljenje tehnologije i inzistiraju─çi na intelektualnom pravu vlasni┼ítva, farmaceutske tvrtke ograni─Źavaju dobavu uspje┼ínih cjepiva, u nadi da ─çe time ostvariti enorman profit. U ovoj situaciji, kada ┼żivoti ljudi ovise o cjepivu, inzistiranje na intelektualnom pravu vlasni┼ítva stvara prepreku ravnopravnom, pravodobnom i univerzalnom pristupu medicinskim proizvodima koji spa┼íavaju ┼żivote.

Sjetimo se, ovo nije prvi put da je siroma┼ínijim zemljama onemogu─çen pristup lijekovima.  Krajem pro┼ílog stolje─ça, zbog monopola intelektualnog vlasni┼ítva, lije─Źenje osoba s HIV-om u  Africi, Latinskoj Americi i Aziji zapo─Źelo je deset godina kasnije nego u SAD-u, Europskoj uniji, ┼ávicarskoj, UK-u i Japanu. To je dovelo do milijuna nepotrebnih smrti, sve dok pitanje patenata nije rije┼íeno i dok generi─Źki lijekovi za HIV nisu postali dostupni.

Osigurajmo pristup lijekovima svima, ne dopustimo da se pogreške iz povijesti ponove.

Povratak natrag