PROTEST PROTIV NESPOSOBNE GRADSKE UPRAVE

Inicijativa Pravo na grad, sastavljena od aktera s nezavisne kulturne scene i mladih, prije tri dana pokrenula je akciju preljepljivanja plakata s likom gradona─Źelnika. Taj je ─Źin gra─Ĺanskog neposluha isprovociran ─Źinjenicom da je gradski javni prostor iskori┼íten za politi─Źku promociju gradona─Źelnika Bandi─ça – i to upravo na podru─Źju na kojem ni┼íta nije u─Źinjeno – kroz ogla┼íavanje kulturne manifestacije koja prezentira mlade umjetnike.

Nositelji inicijative Pravo na grad zapo─Źeli su u prolje─çe pro┼íle godine proces koji je rezultirao Deklaracijom ÔÇťNezavisna kultura i mladi u razvoju grada ZagrebaÔÇŁ. Deklaraciju je uo─Źi lokalnih izbora potpisao i sada┼ínji gradona─Źelnik ─Źime se obvezao da ─çe provoditi mjere koje se odnose na implementaciju Gradskog programa djelovanja za mlade, osiguravanje infrastrukturnih uvjeta te proceduralne i druge pomake u funkcioniranju gradske uprave prema nezavisnoj kulturi i mladima. Ti se pomaci me─Ĺutim do sada nisu dogodili.

Gradska uprava je ve─ç na samom po─Źetku krenula s opstrukcijom vlastite politike: osiguravaju─çi nakon dugotrajnog zagovaranja tek vi┼íestruko manja sredstava od potrebnih za njenu provedbu, odugovla─Źe─çi ┼íest mjeseci ustrojavanje ÔÇťreformiranogÔÇŁ Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i ┼íport te blokiraju─çi svaki oblik slu┼żbene komunikacije s brojnim inicijativama mladih i nezavisne kulture. Uz to, nije zapo─Źeta provedba niti jedne od mjera Gradskog programa djelovanja za mlade, pa ─Źak ni ona vezana uz formiranje nadle┼żnog odsjeka.

Pokazuje se da gradska uprava nije sposobna za bilo kakvo strukturno djelovanje na provedbi procesa javnih politika, ve─ç je vo─Ĺena interventnim reagiranjem da bi se gasila ┼żari┼íta ili infrastrukturnim poduhvatima koji prvenstveno doprinose politi─Źkoj samopromociji. Kao ┼íto je pokazalo na┼íe iskustvo na podru─Źjima kulture i mladih, jedina mogu─çnost da se ne┼íto realizira jest da se izbori za pozornost i podr┼íku najvi┼íih nositelja politi─Źke mo─çi u gradu, prije svega gradona─Źelnika.

Time su svi koji ┼żele sudjelovati u razvoju grada prisiljeni baviti se prvenstveno gradona─Źelnikom, a ne svojom djelatno┼í─çu, pri ─Źemu naju─Źinkovitije sredstvo javnog djelovanja postaju osobna poznanstva i povezanosti. Nedavna reforma gradske uprave imala je za posljedicu jo┼í ve─çu koncentraciju izvr┼íne mo─çi u rukama nekolicine, li┼íavanje gradske administracije operativne snage i poticanje razvoja klijentelizma. Takva politika u krajnosti pogoduje uspjehu privatnih i komercijalnih interesa nad javnim procesima, vode─çi tako prema degradaciji socijalne kohezije i devastaciji javnih dobara u gradu.

Zaklju─Źujemo da model reforme gradske uprave usmjeren na objedinjavanje odjela i centraliziranje ovlasti u sektoru mladih i kulture nije rezultirao nikakvim pozitivnim pomacima, ve─ç je, naprotiv unazadio navedene politike i proizveo nedjelotvornu, ignorantnu i nekompetentnu administraciju. Stoga najprije zahtijevamo vra─çanje zasebnog Ureda za kulturu i osnivanje Ureda za mlade.

Ova kampanja inicijative Pravo na grad nastavit ─çe se dok ne do─Ĺe do ozbiljne i vidljive promjene u na─Źinu na koji gradska vlast pristupa provo─Ĺenju vlastitih javnih politika.

Povratak natrag